Már nem csak a finn babák alszanak dobozban

Finnországban már 1930 óta hagyomány, hogy a kormány kartondobozt ajándékoz a várandós nőknek. A doboz célja a csecsemőhalandóság csökkentése volt, és kezdetben csak az a kismama kaphatta meg, aki anyagilag rászorult és rendszeresen részt vett a terhesgondozáson - olvasható a csalad.hu-n. Ma már minden orvoshoz járó kismamának jár ez a juttatás. Ez a doboz egyfajta szimbólum lett, az emberek közti egyenlőséget jelképezi és az egyenlő indulást biztosítja az újszülött babáknak az életben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családok
2016. május 04. Csontos Dóra

Finnországban már 1930 óta hagyomány, hogy a kormány kartondobozt ajándékoz a várandós nőknek. A doboz célja a csecsemőhalandóság csökkentése volt, és kezdetben csak az a kismama kaphatta meg, aki anyagilag rászorult és rendszeresen részt vett a terhesgondozáson – olvasható a csalad.hu-n. Ma már minden orvoshoz járó kismamának jár ez a juttatás. Ez a doboz egyfajta szimbólum lett, az emberek közti egyenlőséget jelképezi és az egyenlő indulást biztosítja az újszülött babáknak az életben.


A doboz egyfajta kezdőcsomag, amelyben babaruhák, ágyneműk és játékok is találhatók, a doboz pedig a benne lévő matraccal kisággyá alakítható. A tartalma csaknem 90 év alatt sokat változott ugyan, de még ma is óriási segítséget jelent a gyermeket váró családoknak. Sokak szerint ennek az intézkedésnek köszönhető, hogy mára világviszonylatban Finnországban a legalacsonyabb az újszülöttkori halálozás aránya.

A skandináv trend végigsöpört a világon. A BBC beszámolója szerint már az angol kórházakban is kérhetik a kismamadobozt a brit anyukák, akiknek anyagi nehézséget okoz az újszülött érkezése.

A finn kormány György herceg születése előtt Katalin hercegnének is ajándékozott egy kismamadobozt. Ez adta az ötletet, hogy a Queen Charlotte és a Chelsea Kórház az amerikai Baby Box Corporation-el együttműködve egy kísérleti projektbe kezdjen. Karen Joash szülész-nőgyógyász szerint nekünk talán természetes, hogy külön ágyban vagy Mózes-kosárban ringatják az anyukák az újszülött gyermeküket, de ezt nem mindenki teheti meg. 

Már több cég is biztosítja a kismamadobozt Finnországban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Ezek a cégek nem csak a trendnek szeretnének megfelelni, hanem a finn példát szem előtt tartva arra törekszenek, hogy csökkentsék a csecsemőhalandóságot világszerte. 

A kevésbé fejlett országokban is, mint például Afrika és India, igyekeznek elérhetővé tenni a várandós nők számára a dobozokat. Indiában például a doboz tartalmaz egy szúnyoghálószerű takarót, amely védi a csecsemőt a moszkítók ellen, illetve egy steril készletet (gumikesztyű, szike vagy zsilett penge, orvosi varrókészlet, fertőtlenítő szappan, stb.), amellyel megelőzhető a szülés alatti és utáni fertőzés.

A Texas állambeli Fort Worth-ban a csecsemőhalandóság aránya igen magas (ezer szülésre vetítve 7,1 százalék). Az orvosok azt remélik, hogy a dobozokkal sikerül ezt a számot csökkenteniük. Az elkövetkező két évben mintegy 36 ezer csomagot szeretnének szétosztani a kismamáknak. Dyann Daley, a Cook Gyermekkórház orvosa szerint a dobozokkal biztosítani tudják a csecsemőknek a biztonságos alvási körülményeket és megakadályozhatják a fulladásos haláleseteket.