Reggelinket, ebédünket és vacsoránkat is feldobhatjuk a gabonamagokkal

Előételbe, levesbe is szórhatjuk, de süteményt is készíthetünk az aranylón csillogó amarántból, amely ősi gabonaként nemcsak különleges ízt ad étkeinknek, de olyan értékes összetevőket is tartalmaz, mint a vas vagy épp a kalcium.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
amaránt
2013. november 07. Paulik András

Előételbe, levesbe is szórhatjuk, de süteményt is készíthetünk az aranylón csillogó amarántból, amely ősi gabonaként nemcsak különleges ízt ad étkeinknek, de olyan értékes összetevőket is tartalmaz, mint a vas vagy épp a kalcium.


Tudta-e az amarántról?

1.       Az amaránt egyike a Föld legősibb mezőgazdasági terményének.

2.       Számos értékes összetevőt tartalmaz, köztük vasat, kalciumot, cinket és magnéziumot.

3.       Kitűnő összetevője a levesbetéteknek, de használhatjuk hús, hal panírozásához, édességekhez, fogyaszthatjuk köretként, belekeverhetjük joghurtba, tejbe, kefirbe, és kiváló saláta alapanyag is.

4.       Magjából liszt is készül, amellyel dúsíthatjuk a süteményekhez, desszertekhez előírt lisztet.

5.       A mexikóiak tradicionális édességként a magból készült ún. alegriát fogyasztják.
 

Amarántos sajtkrém

Hozzávalók: 200 g krémsajt, 1 csésze pattogatott amaránt,1 szál zöldhagyma, fél csipet bors, friss petrezselyemzöldje ízlés szerint.

Elkészítése:

A sajtot egy kis tálban összekeverjük az amaránttal, majd beledolgozzuk a vékony karikákra vágott hagymát. A krémet megszórjuk borssal, petrezselyemzölddel, és összedolgozzuk. Más fűszereket is használhatunk. A krém tetejét megszórhatjuk még a maggal, és díszíthetjük hagymaszárral, paradicsommal. Teljes kiőrlésű kenyérből készített pirítóssal és zöldségekkel kínálhatjuk.
 

Amarántos zöldségkrémleves

Hozzávalók:

1 csokor sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, zeller, 1/2 karalábé, 1 vöröshagyma, 1 csésze pattogatott amaránt, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 dl natúr joghurt, só, bors, petrezselyemzöldje, olaj.

Elkészítése:

Az olajon megfuttatott hagymához adjuk az amarántot, és folyamatos kevergetés mellett gyengén megpirítjuk. Levesszük a tűzről, és rászórjuk a pirospaprikát, majd megkeverjük. Tegyük vissza a tűzre, közben dobáljuk bele a karikákra vágott répát, a petrezselyemgyökeret, a felkockázott karalábét és a zellert. Sózzuk, borsozzuk, majd ha jól összeforgattuk a zöldségeket, felöntjük vízzel. Ha sűrűbb levest szeretnénk, akkor használjunk kevesebb vizet. Ha megpuhultak a hozzávalók, a leveshez kanalanként hozzáadva a joghurtot, botmixerrel krémesítsük. Forrón tálaljuk, amaránttal, friss petrezselyemzöldjével díszítjük.

Mogyorós amarántkorongok

Hozzávalók (12 db-hoz):

1 csésze (1,5 dl) mogyoróvaj, 2 teáskanál vaj felolvasztva, 1/2 csésze porcukor, 1/2 csésze összetört sós, pörkölt mogyoró, 1/2 csésze pattogatott amaránt, 250 g étcsokoládé, olívaolaj kenéshez.

Elkészítése:

Amíg a csokit megolvasztjuk a gőz fölött, 250 fokra előmelegítjük a sütőt. A mogyoróvajat összedolgozzuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, megkeverjük, majd beleszórjuk a mogyorót és az amarántot, és összekeverjük. A muffin formát 5 percre sütőbe tesszük, majd olívaolajjal finoman kikenjük. Ezután belecsorgatjuk a formába a csokit, a következő réteg a mogyorós massza lesz, amely tetejét lesimítjuk. Az édességet formástól tegyük a fagyasztóba legalább 30 percre. Az amarántos falatokat a kés hegyével könnyen kiszedhetjük a formából.


AZ AMARÁNTRÓL

Hazánkban először 1985-ben Karcagon, a Debreceni Agrártudományi Egyetem Kutatóintézetében kezdtek nemes amaránttal foglalkozni, de az igazi honosító munka két évvel később indult meg az MTA Botanikai és Ökológiai Intézetében. A nemesítői munka eredményeként 1994-ben megszületett az „EDIT”, az első magyar, államilag elismert fajta. A Klorofill Bt. a kezdetektől segítette a kutatói munkát, de az igazi feladata a növény üzemszerű termesztésbe állításával az elsődleges feldolgozás feltételeinek és a piac megteremtésével jött el. A ’90-es években a szinte csak export célra termesztett növény a kezdeti termékfejlesztéseknek köszönhetően egyre megbecsültebb szereplőjévé válik a hazai élelmiszerpiacnak. További amarántos érdekességek itt: https://www.facebook.com/magamitakartok