Salátamixek tesztje!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 előrecsomagolt, fogyasztásra kész salátamix vegyi anyag-tartalmát és mikrobiológiai szennyezettségét vizsgálta. Vajon mennyi kockázatot rejtenek a téli, kora tavaszi időszak friss leveles zöldségei?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. március 22. Vajda Boglárka

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 előrecsomagolt, fogyasztásra kész salátamix vegyi anyag-tartalmát és mikrobiológiai szennyezettségét vizsgálta. Vajon mennyi kockázatot rejtenek a téli, kora tavaszi időszak friss leveles zöldségei?


 
Összesen 19 különféle frissfogyasztásra szánt előre csomagolt salátamixet vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A vizsgált termékek között olyan zöldség keverékek szerepeltek, amelyekben magas a salátafélék aránya. Egy biotermék is szerepelt a listán.
 
A TVE laboratóriumban vizsgálta a termékek nitrit, nitrát, klorát tartalmát és mikrobiológiai szennyezettségét, valamint a csomagolás alapján kíváncsiak voltunk a termék származási helyére is és  a fogyasztói tájékoztatásra.
 
 
Eredmény
 
A piacon meghatározó az Eisberg által gyártott vagy forgalmazott termékek szerepe. Az Eisberget és a szupermarketek sajátmárkás termékeit nem számítva csak egy hazai gyártót találtunk.
 
A megvizsgált 19 termék mikrobiológiai, klorát-, nitrit- és nitráttartalom szempontjából a felnőtt fogyasztók számára biztonságosnak tekinthető: mindegyik érték a hivatalos megengedett határérték vagy az egészségügyi kockázatot jelentő érték alatt volt.
 
Három termékben a perklorát, 5 termékben a nitrit minimális mennyiségben kimutatható volt. A nitrát mindegyik termékben kimutatható volt, de ebben nagyon nagy szórás volt a termékek között: 137 mg/kg-tól 607mg/kg mennyiségig.
 
Fogyasztói tájékoztatás szempontjából azt vizsgáltuk, hogy van-e magyar nyelvű címke, energiatáblázat a csomagoláson, és kiderül-e a termék származási helye. Egy terméken, a Granmix bio terméken nem volt magyar nyelvű tájékoztató.
 
Egyik salátamixen sem volt feltüntetve az összetevők pontos származási helye, csak a három Tesco sajátmárkás terméknél szerepelt az EU megjelölés. Nyolc csomagoláson feltüntették, hogy a gyártás Magyarországon történt. Kilenc terméknél semmilyen információ nem volt a származás, gyártás helyéről.
 
Energiatáblázat csak a 3 Tesco saját márkás terméken volt.
 
A lista élén 9 ponttal a Tesco value friss salátakeverék szerepelt. Második helyen 8 ponttal 2 termék osztozott: Granmix bio, és az Eisberg Tallér mix nevű terméke. Megosztott harmadik helyen 8 ponttal: 3 Eisberg termék a Bolero mix, Eisberg mix, Fitness mix és az Auchan sajátmárkás terméke a Százszorszép salátamix szerepel. Utolsó helyen 6 ponttal az Eisberg Frissnass terméke szerepelt.
 
forrás: tudatosvasarlo.hu