Szilveszteri menüajánlatunk
A hagyomány úgy tartja, hogy a lencse, a csicseriborsó, a bab és a malac szerencsét hoz. Három szerencsehozó fogást ajánlunk számotokra. A káposztás lencsesaláta rendkívül laktató, a sonkás csicseriborsósaláta gyorsan elkészül, a fűszeres lencsekrémmel pedig a vegetáriánusoknak is kedvezhettek.
Sonkás csicseriborsósaláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- nettó 40 dkg csicseriborsó konzerv,
- 20 dkg feketeerdei sonka,
- 30 dkg koktélparadicsom,
- 1 csokor újhagyma,
- 1 dl szőlőmagolaj vagy olívaolaj,
- 5 evőkanál fehérborecet,
- 2-3 teáskanál provence-i fűszerkeverék
- fél citrom leve.
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés: A csicseriborsót lecsöpögtetjük, a sonkát nagyobb kockákra vágjuk és egy-két evőkanál olajon ropogósra sütjük. A paradicsomot megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk. Az újhagyma külső héját lehúzzuk és a hagymát karikákra vágjuk. Egy salátástálban összekeverjük a csicseriborsót, a hagymát, a paradicsomot az olajból, borecetből, citromléből és fűszerekből készített mártással. A salátához végül hozzáadjuk a sonkacsipszet is.
Káposztás lencsesaláta
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 50 dkg füstölt sonka,
- 25 dkg lencse,
- 10 dkg mogyoró,
- 40 dkg savanyú káposzta,
- 1 dl tökmagolaj,
- frissen őrölt bors
- 1 fej voroshagyma
- 3 db fokhagyma
- 1 mokkáskanál szemesbors
- 1 teáskanál kömény
- 1-2 darab fokhagyma
Elkészítés: A lencsét megmossuk, átválogatjuk egy éjszakára vagy legalább 5-6 órára beáztatjuk. A köményt és a borsot fűszertojásba vagy másnéven teatojásba tesszük. A sonkát a fűszerekkel, babérlevéllel és a megpucolt hagymákkal megfőzzük. Ha megfőtt a sonka, akkor a levét zsírtalanítjuk és megfőzzük benne a lencsét. A sonkát kockára vágjuk, a lencsét és a káposztát leszűrjük és összekeverjük a pirított mogyoróval és a sonkával. Meglocsoljuk tökmagolajjal. A salátát hidegen és melegen is tálalhatjuk.
Fűszeres lencsekrém
Hozzávalók 6 személyre:
- 25 dkg lencse,
- 10 dkg natur sajtkrém,
- 1 dl földimogyoróolaj,
- 1 evőkanál mézes mustár,
- 2 teáskanál garam masala fűszerkeverék,
- só, frissen őrölt bors,
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 db babérlevél
- fél citrom leve
Elkészítés: A lencsét megmossuk, átválogatjuk egy éjszakára vagy legalább 5-6 órára beáztatjuk. A megpucolt egész hagymákkal és a babérlevéllel megfőzzük, majd leszűrjük. Botmixer vagy késes aprítógép segítségével a sajtkrémmel, mustárral, a fűszerkeverékkel, olajjal, sóval, borssal és a citromlével krémes állagúra dolgozzuk. Pirítóssal kínáljuk.
(Fotók: Huszár Boglárka)