Családháló

Kezdőoldal Partedli Szilveszteri menüajánlatunk

Szilveszteri menüajánlatunk

A hagyomány úgy tartja, hogy a lencse, a csicseriborsó, a bab és a malac szerencsét hoz. Három szerencsehozó fogást ajánlunk számotokra. A káposztás lencsesaláta rendkívül laktató, a sonkás csicseriborsósaláta gyorsan elkészül, a fűszeres lencsekrémmel pedig a vegetáriánusoknak is kedvezhettek.

Gerlachfalvy Réka,

Sonkás csicseriborsósaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • nettó 40 dkg csicseriborsó konzerv,
  • 20 dkg feketeerdei sonka,
  • 30 dkg koktélparadicsom,
  • 1 csokor újhagyma,
  • 1 dl szőlőmagolaj vagy olívaolaj,
  • 5 evőkanál fehérborecet,
  • 2-3 teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • fél citrom leve.
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A csicseriborsót lecsöpögtetjük, a sonkát nagyobb kockákra vágjuk és egy-két evőkanál olajon ropogósra sütjük. A paradicsomot megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk. Az újhagyma külső héját lehúzzuk és a hagymát karikákra vágjuk. Egy salátástálban összekeverjük a csicseriborsót, a hagymát, a paradicsomot az olajból, borecetből, citromléből és fűszerekből készített mártással. A salátához végül hozzáadjuk a sonkacsipszet is.

Káposztás lencsesaláta

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 50 dkg füstölt sonka,
  • 25 dkg lencse,
  • 10 dkg mogyoró,
  • 40 dkg savanyú káposzta,
  • 1 dl tökmagolaj,
  • frissen őrölt bors
  • 1 fej voroshagyma
  • 3 db fokhagyma
  • 1 mokkáskanál szemesbors
  • 1 teáskanál kömény
  • 1-2 darab fokhagyma

Elkészítés: A lencsét megmossuk, átválogatjuk egy éjszakára vagy legalább 5-6 órára beáztatjuk. A köményt és a borsot fűszertojásba vagy másnéven teatojásba tesszük. A sonkát a fűszerekkel, babérlevéllel és a megpucolt hagymákkal megfőzzük. Ha megfőtt a sonka, akkor a levét zsírtalanítjuk és megfőzzük benne a lencsét. A sonkát kockára vágjuk, a lencsét és a káposztát leszűrjük és összekeverjük a pirított mogyoróval és a sonkával. Meglocsoljuk tökmagolajjal. A salátát hidegen és melegen is tálalhatjuk.

Fűszeres lencsekrém

Hozzávalók 6 személyre:

  • 25 dkg lencse,
  • 10 dkg natur sajtkrém,
  • 1 dl földimogyoróolaj,
  • 1 evőkanál mézes mustár,
  • 2 teáskanál garam masala fűszerkeverék,
  • só, frissen őrölt bors,
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 db babérlevél
  • fél citrom leve

Elkészítés: A lencsét megmossuk, átválogatjuk egy éjszakára vagy legalább 5-6 órára beáztatjuk. A megpucolt egész hagymákkal és a babérlevéllel megfőzzük, majd leszűrjük. Botmixer vagy késes aprítógép segítségével a sajtkrémmel, mustárral, a fűszerkeverékkel, olajjal, sóval, borssal és a citromlével krémes állagúra dolgozzuk. Pirítóssal kínáljuk.

(Fotók: Huszár Boglárka)

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Virtuális világok rabjai?

Lassan Dunát lehet rekeszteni azokból a cikkekből, melyek a különböző generációk (Y, Z) változásáról, viselkedéséről szólnak. A legtöbb ráadásul riasztó,...

Close