Tárkonyos pityókaleves

Klasszikus erdélyi recept. Több változata is létezik. Az alap összetevőket meghagytam, könnyebb ételként készítettem el, és pluszként kapros csipetkével bolondítottam meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 09. Paulik András

Klasszikus erdélyi recept. Több változata is létezik. Az alap összetevőket meghagytam, könnyebb ételként készítettem el, és pluszként kapros csipetkével bolondítottam meg.


Tartalmas leves, egytálételként is megállja a helyét.

Hozzávalók 6 tányérhoz:

1 kgburgonya (erdélyi nevén pityóka) 
50 dkg sárgarépa
25 dkg füstölt kolozsvári szalonna 
1 nagy fej vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma 
2 db kisebb babérlevél 
1,5 evőkanál szárított tárkony 
2 kiskanál őrölt pirospaprika 
fél evőkanál csemege paprikakrém 
5 dl tejföl 
olaj

Csipetkéhez:
2 tojás 
+ liszt, amennyit felvesz 
1 kis csokor kapor 
fél evőkanál fűszersó 
1 csipet só 
1 teáskanál bors 

Tálaláshoz:

1 nagy db citrom
 

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A sárgarépát és a burgonyát megpucoljuk. 
A szalonnát felkockázzuk.Nagy lábasban olajat melegítünk, elkezdjük sütni rajta a szalonnát és a hagymát.
Ha a szalonna megpirul, és a hagyma üvegesre párolódik, félrehúzzuk a lángról és megszórjuk pirospaprikával, ízesítjük paprikakrémmel.  A sárgarépát vékony karikára felszeljük, átforgatjuk a paprikás alapon. Felöntjük vízzel, és visszatesszük a lángra. 

A burgonyát kockára vágjuk, a főzővízbe tesszük. Ízesítjük fűszersóval, borssal, babérlevéllel, és a megpucolt egész fokhagymagerezdekkel. A főzés utolsó harmadában adjuk hozzá a tárkonyt. A kaprot megmossuk, lecsepegtetetjük, apróra vágjuk. Két tojásból, lisztből, kaporból, és egy csipet sóból csipetkét gyúrunk. 
A forró levesbe “szaggatjuk”, és további 10 percig főzzük. A legvégén belekeverjük a tejfölt. 
A citromot megmossuk, megtöröljük, karikára szeljük.Tálalásnál mindegyik tányérba egy szelet citromot teszünk. 
Friss kenyérrel kínáljuk.