Zöld szörny a tányérban: spenótos tészta

Ha valaki nem szereti a spenótot főzeléknek, lehet, hogy így, más ízekkel együtt mégiscsak megkedveli. Még nem találkoztam senkivel, akivel ez ne így történt volna…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
receptek
2015. október 08. Paulik András

Ha valaki nem szereti a spenótot főzeléknek, lehet, hogy így, más ízekkel együtt mégiscsak megkedveli. Még nem találkoztam senkivel, akivel ez ne így történt volna…


 

 

Hozzávalók:

30 dkg száraztészta (pl. penne)

30 dkg friss spenót vagy 25 dkg fagyasztott leveles spenót

15 dkg darált sonka

2 dl tejszín

15 dkg sajt

2 dkg vaj+ a forma kikenéséhez

1 gerezd fokhagyma

 

Elkészítés:

A tésztát „al dente” keménységűre főzni. (Szóval, ne legyen nagyon puha, mert akkor sütés után pempős lesz.) A spenótot fokhagymás vajon megpárolni, lehűteni. Ha fagyasztott spenótot használunk, előbb ki kell engedni, a frisset megmosni, és a párolás után összeaprítani. Én jobban szeretem a frisset, de a fagyasztottal kevesebb a gond.

A kifőtt tésztát összekeverjük a spenóttal. A vajjal kikent sütőtálba 2 rétegben tegyük a tésztát, közé szórjuk a darált sonkát, locsoljuk meg tejszínnel. A tetejére reszelt sajt kerüljön, sütőben szép pirosra sütve már ehető is. Ha csak másnap akarjuk enni, melegíteni is lehet vagy sütés nélkül, hűtőben tároljuk.

Az étel gyorsan és akár előző este is elkészíthető. Az adagok 4 személyre szólnak, de persze ez attól függ, hogy mekkora étvágyú a család. A gyakorlott háziasszonyok ezt úgyis tudják, a kevésbé gyakorlottak pedig bátran kísérletezzenek!