Az Igen-nap

Szülőként néha úgy érzi az ember, állandóan nemet mond a gyermekeinek, az egész napja másból sem áll. Mi lenne, ha egyszer tartanánk egy olyan napot, amikor mindenre igent mondunk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
igen
2017. november 03. Család.hu

Az állandó „nem”-et unta meg Jennifer Garner is, így aztán a hollywoodi színésznő (aki olyan filmekben szerepelt, mint a Hirtelen 30, vagy a Mielőtt meghaltam) gondolt egyet és úgy döntött, tart egy „Igen-napot”. Jennifer Garnernek három gyermeke van (az édesapjuk Ben Affleck), a 11 éves Violet, a nyolcéves Seraphina és az ötéves Samuel. Nos, a kísérlet fényesen sikerült, a nap egy sátorban ért véget a kertben. Igaz, a színésznő másnap posztolt magáról egy képet az Instagramra, amin meglehetősen nyúzottnak tűnik, nem véletlenül: mint írta, soha nincs nagyobb szüksége az embernek egy jó kávéra, mint egy Igen-napot követő reggelen.

Mindenesetre az ötlet bevált, és a hozzászólók is díjazták, van, aki még nem próbálta ki, de akadt olyan is, aki minden évben egyszer megtartja immár hosszú ideje és mindenki nagyon élvezi. A ChannelMum.com alapítója, Siobhan Freegard szerint is nagyszerű az ötlet, hiszen mindenki szereti hallani az „igen” szót, a gyermekek különösen, akkor pedig miért ne adnánk meg nekik ezt az örömöt? „Olyan sok korlát van a mai világban és a kicsiknek oly sokszor kell hallaniuk a nemet, hogy egy ilyen nap igazán hasznos ellenpont lehet. Olyasmi ez, mint a szeretetbomba, amikor a gyermeket elárasztjuk a szeretetünkkel, így növelve az önbecsülését és bizalmát, különösen olyan időszakban, amikor érzelmileg nehéz korszakot él át” – tette hozzá Siobhan Freegard a HuffPostnak.

Azért érdemes alaposan végiggondolni, mikor és hogyan vágjunk bele egy Igen-napba. Lássuk, mit tanácsol a szakértő!

1. Válasszunk olyan napot, amikor semmi sem zavarja meg az együttlétünket – amikor nem kell dolgoznunk, amikor kikapcsoljuk a mobiltelefont és elfelejtjük a közösségi oldalakat!

2. Az előző nap beszéljük meg a gyermekekkel, körülbelül mit szeretnének csinálni, hogy előre beszerezhessük a szükséges dolgokat, például ha süteményt sütnénk, akkor legyenek otthon hozzávalók, stb.

3. A gyermekek többsége nem valamilyen csillogó, drága dologra vágyik majd, hanem arra, hogy vele legyünk, az időnket és figyelmünket adjuk neki.

4. Vonjuk be az egész családot, akár a nagyszülőket, barátokat is. Legyen ez egy igazi közösségi nap!

5. Ne korlátozzuk egyetlen napra, néha egy-egy hétköznap is jusson eszünkbe a tanulsága, és tartsunk olyankor is „Igen-pillanatokat”.

A cikk ITT folytatódik.