Jogi küzdelem egy 10 hónapos baba életéért

A strasbourgi emberi jogi bíróság elé került Charlie Gard ügye, ezért még hat napig mindenképpen életben maradhat. Ezalatt a bíróság eldönti, folytat-e fellebbviteli tárgyalást az ügyében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2017. június 14. Családháló

A brit kisfiú ritka genetikai rendellenességben szenved, a kórház, amelyben ápolják, reménytelennek tartja a további kezelését. Az orvosai szerint súlyos agykárosodást szenvedett, nincs esélye a felépülésre, és a további lélegeztetőgépen tartása etikátlan volna – hiszen süketen, vakon, nyelésre képtelenül, fájdalmak között élné le az életét.

A szülei, Connie Yates és Chris Gard szerint viszont jelez nekik, és egyre erősödik. Az Egyesült Államokban találtak egy orvost, aki vállalná, hogy elvégez rajta egy kezelést, amelyet korábban még nem próbáltak ki emberen. 83 ezren adakoztak, hogy a kezelés megvalósulhasson, így a költségek nem a brit egészségbiztosításra hárulnának – a brit legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a kórház kérését, miszerint leállítanák a lélegeztetőgépet. A szülőket sokkolta, hogy őket meg sem hallgatták az ügyben.

A kórházi ápolókat megindította Charlie ügye; még pikniket is szerveztek neki a kórház tetején. “Charlie egész idő alatt ébren volt. Csodás élmény volt számára a napsütés és a haját borzoló szél” – nyilatkozta az egyik ápoló. A szüleivel hármasban is eltölthetett pár órát. “Hónapok óta először éreztük magunkat úgy, mint egy normális család” – mondta az édesanya.

 

Képek: Facebook/Connie Yates