Levél a Gulag-raboktól a jövő generációinak

"Kívánjuk, hogy a ti életetekben ne legyen rabszolgaság és ember általi megalázás”, olvasható abban a levélben, amelyet Gulag-rabok írtak az utánuk jövő generációknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
történetek
2017. augusztus 15. Családháló

Az orosz közösségi média egyik felületén megosztott levél, amely Sztálin rabszolgamunkára épülő gazdaságát is bemutatja egy darab fémlapra volt ráírva. A fémlapot 2005-ben találták meg az Urál egyik városának színházában a falba rejtve. A „levél” 1954-ben került oda ismeretlen körülmények között.

A gyönyörű betűkkel megfestett, tökéletes helyesírással írt levelet három rab írta alá.

„Ezt az üzenetet 1954. március 15-én írjuk a leszármazottainknak. Azt üzenjük nekik, hogy ez a színház nem a Komszomol brigádjainak erejéből, hanem a XX. század rabszolgáinak csontjaiból és véréből épült. Üdv, jövő generációja! Kívánjuk, hogy a ti életetekben ne legyen rabszolgaság és ember általi megalázás! I.L. Kozhin, P.G. Sharipov, U.N. Nigmatulin rabok.”

A színház honlapjára felkerült levél hamar megtalálta az útját az orosz közösségi médiába. Nizhny Tagil színháza 1955-ben épült. Első premierje augusztusban volt: ezt az előadást a Komszomol (fiatal kommunisták) tagjainak tartották, mivel a hivatalos propaganda szerint ők építették a színházat.

A “levél”

Ám a helyiek pontosan tudták, hogy ez hazugság, és hogy a munkát valójában Gulag egyik közeli táborának, a Tagillagnak a rabjai végezték. A színház honlapja szerint sok legenda kering arról, hogy a színház építésén dolgozó rabok üvegekbe zárt leveleket rejtettek el a színház pillérei alatt, ám ezek közül még egyet sem találtak meg.

Hivatalosan a mai orosz kormány bűncselekménynek tartja a sztálini Gulag-rendszert, és Moszkvában van is Gulag-múzeum, ám az igazság az, hogy a mai napig rengeteg a zárolt akta, a hozzá nem férhető dokumentum, ami miatt úgy tűnik, a vezetés még mindig sok mindenről nem szeretné, hogy napvilágra kerüljön Sztálint és tetteit illetően…