Meghalt a gyermekem anélkül, hogy láthattam volna!

Én három gyermeket szültem, szerencsére problémamentesen. Valahogy a sors és az élet olyan barátnőkkel ajándékozott meg, akiknek egyáltalán nem ilyen egyenes az útjuk. És az, hogy erről ki tehet, és miért így alakul, csak az ég tudja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
lélek
2017. május 02. Csomocska

Ünnepek alatt csörgött a telefonom. Az egyik barátnőm, hívjuk Rékának, sírva hívott. Teljesen begörcsölt a hasa, bevitték a kórházba, még nem tudja mi történt, most vizsgálják, de lehet, hogy méhen kívüli terhes.

Nyugtattam, hogy biztos nem, az ultrahang majd kimutatja, hogy helyén vagy a magzat, majd a vérvétel eredménye bebizonyítja, hogy minden rendben van. meg amiket az ember lánya ilyen esetben mantrázni szokott a másiknak. Úgy, hogy közben összeszorult gyomorral vártam az idő múlását. és csak azt kérdeztem magamban: Miért? Miért? Miért?

Fél nap múlva bebizonyosodott, amire (sajnos) készültem, a 35 éves barátnőm, akinek nincs még gyermeke, akinek most kérte meg a kezét a barátja: méhen kívüli terhes. És ha ez nem lenne elég, ki kell venni az egyik petevezetékét.

Bevallom utána kellett olvasnom, hogy mi ez tulajdonképpen, miért alakulhat ki és kiknél elsősorban, persze igazából senki nem tudja…

Minden olyan terhességet, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be, méhen kívüli terhességnek nevezünk: a statisztikai adatok szerint körülbelül 100-150 élve születésre jut egy méhen kívüli terhesség. Az esetek 98%-ában az egyik petevezetékben alakul ki a terhesség, amely akár komoly hasüregi vérzést és hirtelen jelentkező életveszélyes állapotot is okozhat.

Mindenesetre Réka egy gyermek palántával, egy petevezetékkel és egy álommal kevesebb lett majdnem egy óra leforgása alatt.

Vajon, hogyan lehet ezt feldolgozni lelkileg? Mit mondjak neki? Mivel tudom vigasztalni? Mi használ? A testi bajok mellett a belső vívódásból, hogy segítsem ki?

Minden nap meglátogattam, próbáltam másról beszélgetni vele. Sokszor elrévedt, nem volt ott. Akkor csak hallgattunk.

Amikor kiengedték a kórházból – rendben, gyakorlatilag kidobták úgy, hogy alig bírt lábra állni azzal, hogy majd otthon lábadozik – azt mondta, testileg túl lesz rajta, a lelki oldalát még nem tudja. Talán majd elmegy egy pszichológushoz, aki feloldja ezeket a görcsöket, a félelmeit.

Időközben a nőgyógyászom, akit azonnal természetesen felhívtam, hogy biztos jó kezekben van-e  Réka megnyugtatott, hogy az a legjobb megoldás, ha kiszedik a petevezetéket. (Tényleg? Ismételgettem…) A másik, ha rendben van(!!!) gond nélkül működik majd, lehet még gyermekük. Nyugtatott meg biztos hangon a vonal túlsó végén a doktor. Én azonban nehezen tudtam megnyugodni. vajon a nők tehetnek arról, hogy ez megtörténhet?

A 35 év még nem a világ, sokan szülnek jóval később is ma már. Mégis kicsit olyan érzés, mintha a felére csökkent volna az esélye Rékának. Miért van az, hogy amíg több tízezer nő számolatlanul végez abortuszt, addig rengeteg értékes és jó embernek mindig közbejön valami. Tudom, tudom, ez sem törvényszerű. Akkor valószínűleg csak az én készülékemben van a hiba. Nálam megszaporodtak ezek az esetek.

De “nem gond”. Tulajdonképpen segítségnek még ott vannak a meddőségi kezelések is…

A méhen kívüli terhesség okai lehetnek

Normál esetben a megtermékenyítés a petevezeték külső harmadában történik, és innen vándorol a már megtermékenyített pete a méh belsejébe, ahol beágyazódik. A vándorlás során – mely 3-4 napig tart – a petét körbeveszi egy köpenyszerű réteg, amely ez idő alatt megakadályozza a beágyazódást. Ha ez idő alatt a megtermékenyített pete nem jut be a méh üregébe, akkor azon kívül tapad meg, és ott indul fejlődésnek az embrió.

A megtermékenyített petesejt méhüregbe vándorlását lassító, vagy megakadályozó tényezők hajlamosíthatnak méhen kívüli terhességre.

Ilyenek például:

  • Fejletlen belső nemi szervek, a petevezeték vékony, hosszú és lassú a mozgása.
  • Előzetesen lezajlott gyulladások, amelyek következtében a méhkürt hegesedik, belső felszíne egyenetlenné válik, összenövések figyelhetők meg.
  • Petevezeték ciszták, valamint a méhkürtnek a méhbe való beszájazásánál elhelyezkedő miómák (a méh jóindulatú izomdaganatai).
  • Méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata, melyek megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhüregbe – hiszen így teljesítik fogamzásgátló feladatukat -, azonban a megtermékenyítést és a méhen kívüli megtapadást nem akadályozzák meg. Tehát a köztudatban “spirál” néven szereplő fogamzásgátló eszközök mellett kismértékben emelkedhet a méhen kívüli terhességek száma.