Menekülés Vietnám poklából: a Babylift-manőver

A Babylift-manőver nagyrészt árván maradt gyerekek tömeges kimenekítése volt Dél-Vietnámból az Egyesült Államokba és más országokba a vietnámi háború végén, 1975. április 3-26 között. Mire az utolsó amerikai repülő is elhagyta Dél-Vietnámot, több ezer kisbabát és gyermeket evakuáltak. A gyerekeket szerte a világon sokezer család fogadta örökbe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. január 13. Családháló

1975. április 3-án Ford elnök bejelentette, hogy megkezdik a  gyerekeke kimentését a háború sújtotta Vietnámból. A manőver sok kritikát kapott, mivel sokan feltették a kérdést: vajon tényleg a gyerekek érdekét szolgálja-e az evakuálás, és azt, hogy miért kellett olyan gyerekeket is elhozni Vietnámból, akik nem voltak árvák.  Egy ügyvéd egyenesen gyerekrablásnak nevezte a manővert.

De miért is volt szükség a mentőakcióra? Ahogy az észak-vietnámi csapatok mind beljebb nyomultak az ország déli részébe, egyre veszélyesebb volt ott maradni. A körülmények rosszabbodtak: mind nehezebb volt élelmet szerezni, s az ivóvízkészletek is fogytán voltak.  Mivel az ellenséges csapatok minden utánpótlást elvágtak, a civilek élete egyre komolyabb veszélybe került.

Sok család döntött ekkor úgy, hogy felteszi gyerekeit egy mentőrepülőre, hogy legalább ők biztonságban legyenek. A szülők azt tervezték, hogy később menekültként eljutnak Amerikába, megkeresik a gyerekeiket és újra együtt folytatják életüket. Sajnos azonban a gyerekek adatait a nagy kapkodásban alig, vagy egyáltalán nem dokumentálták, s emiatt nagyon sok család nem tudott egyesülni az USA-ban. Végül mindössze 12 gyermeket találtak meg a szülei, ráadásul csak hosszas jogi procedúrák és évek múltán. Sok gyerek két tűz között rekedt, amikor az örökbefogadó szülők nem engedték őket vissza édes szüleikhez.

Sajnos a jószándékú akció során a háború ténye mellett egy másik tragédia is történt: az egyik gyerekmentő repülőgép lezuhant. 138-an haltak meg, közülük 78 volt a gyermek. A történtek ellenére a mentőakció folytatódott annak ellenére, hogy sokszor a felszállás is nehéz volt a folyamatos tüzelés miatt.

A gyerekeket nem egyszerűen kimentették, de megkaptak egy sor védőoltást is, valamint élelmet, ruhát és innivalót, mielőtt megkezdték hosszú útjukat a Csendes-óceán felett.

Annak ellenére, hogy a Babylift-manőver jószándékú tett volt, számos szakember figyelmeztetett arra, hogy ezeknek a gyerekeknek az élete rendkívül nehéz lesz olyan értelemben, hogy egy idegen kultúrában, idegen szülőknél nevelkednek, s így az identitástudatukkal is gondok lesznek. Akik a repülőkön utaztak a gyerekekkel, arról számoltak be, hogy ahogy egyre közelebb értek Amerikához, úgy váltak a gyerekek egyre éberebbé és feszültebbé, noha sokuk egyáltalán nem értette, mi is történik velük, és milyen lesz a jövőjük.

A Babylift-manőver gyerekei óriási traumákat éltek át Vietnámban. A legtöbbjük beteg és alultáplált is volt, amikor megtalálták őket. Ezen felül fel kellett dolgozniuk azt is, hogy egyik napról a másikra kiszakadtak az otthonukból, amit soha többé nem láttak viszont, csakúgy, mint a szüleiket. Sokuknak szerencsére sikerült beilleszkedniük az amerikai családjukba, megtalálták önmagukat és egészséges felnőttekké váltak. S hogy álmodnak-e még az otthonukról? Arról nincsenek adatok…