Mert kommentelni kötelező! De tényleg mindig muszáj is?

A közösségi oldalakon számtalan pozitív és negatív komment, vélemény olvasható. Megmondom őszintén néhányukat nem is olvasom végig, mert már az első mondat után érzem, hogy felmegy a vérnyomásom.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. június 13. Csomocska

Mert kommentálni kötelező. Legalábbis sokszor érzem ezt. Boldog boldogtalan véleményt nyilvánít a világhálón hol értelemből kiindulva, hol pedig csak úgy. bele a világba.

Vajon mi az oka annak, hogy nem tudunk disztingválni? Miért kell általában feleslegesen megbántani másokat?

A rosszindulatú véleménynyilvánítók

Miért érzem azt, hogy a legtöbben, akik kifejtik a véleményüket, csak a „balhé” miatt teszik? Persze itt jöhet a másik oldal, hogy akkor nem kell kitenni semmit az üzenő falra, ha nem bírjuk elviselni a kritikát. Az a baj, hogy sokszor ezek nem kritikák, csak vagdalkozások.

És amiről igazán szól ez a cikk az az, hogy a közösségi oldalakon található írások stresszt okoznak. Szerintem akár betegséghez is vezethetnek. Persze erre nem az a megoldás, hogy akkor iratkozzunk le róla, de vajon miként lehet magunkat távol tartani a kellemetlenkedő írásoktól? Én speciel azonnal becsukom az ablakot, ahol ezt olvasom. Talán ez is egy megoldás.

A gyerekek szempontjai

De a gyermekink, a fiatalok, akik nap, mint nap belefutnak bántásba, szinte zaklatásba a korosztályuktól, ők hogyan tudnak védekezni? Mert szülőként mi nem tudjuk kontroll alatt tartani minden pillanatukat. Aztán jönnek a bánatos esték, az érthetetlen rosszkedv. Ha szerencsénk van, és jó a kapcsolatunk a gyerekünkkel, akkor elmondják, hogy igazából vérig sértette az osztálytársa, a lányok kinevetik a közösségi oldalakon, cikizik a ruhája, a frizurája miatt és még folytathatnám a sort.

 

Kommentet gyakran ír: legalább hetente ír kommenteket (26%)

Kommentet gyakran olvas: legalább hetente olvas kommenteket (44%)

Kommentet ritkán olvas/ír: heti gyakoriságnál ritkábban találkozik kommentekkel (24%)

Kommentet nem olvas/ír: egyáltalán nem olvas vagy ír kommenteket (6%)

Általános szokások az internetezők körében

Bogár Zsuzsa tanácsadó pszichológus szerint minden kommentelő úgy érzi, joga van odaírni a véleményét egy-egy poszt alá. A negatív kritikát megfogalmazók, és a pozitív véleménnyel rendelkezők egyaránt.

„Az internetezők (azon része, mely ismeri a komment kifejezést) a kommentelést a szólásszabadság egy formájának (72%), így nélkülözhetetlennek tartják. S bár kevesen érzik úgy, hogy a kommentelők a többség véleményét közvetítik az olvasók számára, mégis szinte teljes körű az egyetértés abban, hogy mindenkinek joga van kifejezni a véleményét egy adott témával, cikkel kapcsolatban (82%). A kommentelés további előnyei között tartják számon a felhasználók az informálódás lehetőségét, úgy látják, hogy gyakran értelmes viták, beszélgetések alakulnak ki egyes fórumokon, valamint a hozzászólások az újságírók számára is közvetítenek visszajelzéseket.

Bár a világhálón az értelmes, vitaindító hozzászólások vannak túlsúlyban, nincs olyan komment olvasó, aki ne találkozott volna trágár, sértő, szélsőséges, akár szexuális jellegű vagy csak nem a témához illeszkedő kommenttel.

E deviáns hozzászólások bármely oldalon megjelenhetnek, így nem találunk olyan honlapot, blogot, melyen a kommenteket maradéktalanul ajánlanák a megkérdezettek kiskorú gyermekeiknek. Természetesen vannak azonban olyan oldalak, melyek olvasóinak többsége nem lát kivetnivalót az ott megjelenő kommentekben, de egyes szélsőségesebb hangvételű (és akár igen népszerű) oldalak hozzászólásai egyértelműen nem valók gyermekeknek a felhasználók megítélése szerint.”