Négy gyerekkel Alaszkában

Regináék nyolc éve élnek négy gyermekükkel Fairbanks-től nem messze, az alaszkai North Pole-ban. Ez nem azt jelenti, hogy az északi sarkon laknak, de innen nézve majdnem: az alig kétezer lelket számláló városka csak 190 kilométerrel fekszik délre az északi sarkkörtől.Elmesélték, milyen négy gyerekkel az élet "ott fent".

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. január 31. Dívány

Vagyis pontosabban Fairbanks-ben van Alaszka három egyeteme közül az egyik, a másik pedig a fővárosban, a 6-7 órányi autózásra fekvő Anchorage-ben, és van még egy kisebb Juneu-ban is. A három Spanyolországnyi kiterjedésű Alaszkában egyébként nem túl nagy a népsűrűség, 2014-ben összesen mintegy 740 ezren éltek az egész államban.

Ez a rövid bevezető azért kellett, hogy érzé keltess ük: ott azért egészen mások a léptékek, és nyilván az éghajlat is. Az a mínusz 10-13 fok, amit itt mi itt jelenleg farkasordító hidegnek gondolunk, meg sem kottyan Alaszkában, vagyis hozzátartozik a normál ügymenethez. Amikor Reginával beszé lgett ünk, Fairbanks-ben éppen mínusz 45 fok volt. Nappal. Az azért már ott is elég hidegnek számít, de mínusz harminc fokig egész jól bírják, különösebb fennakadást nem is okoz az életükben.

A nyár maga az idill

Regina magyar, a férje pedig magyar származású amerikai, és egy állásajánlat nyomán döntöttek úgy, hogy három kislányukkal Alaszkába költöznek. Azóta megszületett a negyedik lányuk is, eltelt jó pár év, és egészen megszerették ezt a vidéket. Regina szerint annál idillibbet el sem lehet képzelni gyerekneveléshez, minthogy egész nyáron mezítláb szaladgálnak a ház körül az erdőben (North Pole-ban a városon kívül minden házhoz tartozik nagyjából félhektárnyi földterület, nagyrészt erdővel). Nap mint nap találkoznak például jávorszarvasokkal, velük állandó versenyben vannak, hogy ki legelheti le a bogyókat, áfonyát, ilyesmit – általában az állatok nyernek. Mivel a lányok tudják, hogy hogy kell viselkedni ezekkel a hatalmas patásokkal, nem is történt még semmi baj.

Nyáron teljes a szabadság. A nyári szünet (hogy rögtön a jóval kezdjük) május közepétől augusztus közepéig tart, ez idő alatt – szürpríz – nem is megy le a nap egyáltalán. A hőmérséklet általában 20 fok fölött van, kellemes, vagyis nagyjából semmi sem figyelmezteti őket arra, hogy ideje lefeküdni, teljes szabadságban élnek, térben és időben egyaránt.

Aztán egyszer csak vége szakad a nyárnak, beköszönt az iskolaidő, és a tél.

Nos, télen nem is nagyon lehet mást csinálni Alaszkában, mint dolgozni és iskolába járni. Kint sötét van, hónapokig tartó éjszaka, (karácsony körül nagyjából három órára jön fel a nap), csikorgó hideg, és hó. Igaz, ez aztán tényleg senkit nem akadályoz meg abban, hogy eljusson az iskolába, itt egyszerűen ilyen az élet, és kész.

A cikk itt folytatódik!