Nőnek lenni gyereknapon! Mert mindenkiben ott él a kamasz fruska!

A gyereknap eredetét eddig nem ismertem: az iszlám világból származik, és a gyerekek jogainak védelmében és annak népszerűsítése miatt találták ki és tartották fontosnak. Eredetileg egy hetes program volt, és a mediterrán területeken keresztül ért el Nyugat-, majd Közép-Európába. Itt már az történt ami szokott, hol ünneplik, hol nem, egy napig tart a lényege az ajándék.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kamasz
2017. május 28. Antal-Ferencz Ildikó

Sokszor, sokféleképpen gondolkodtam azon, hogy miért ilyen népszerű a gyereknap. Persze rengeteg színes program, tartalmas szórakozás várja a családokat az országban. Ezt jó dolognak tartom.

De ha kicsit a saját családomat veszem alapul, három gyermekemmel hétvégenként sokféle programot szervezünk: kirándulunk, kerékpározunk, esetleg játszóházba látogatunk. Akinek vannak gyermekei tudja, hogy az együttlét öröme, a tartalmas kikapcsolódás mellett a gyerekeket muszáj mozgatni, különben kiverik a ház oldalát fél nap alatt.

De térjünk vissza a gyereknaphoz. Kicsit úgy vagyok vele, mint a Szilveszterrel. Van, köszönöm szépen a lehetőséget, de nem élnék vele feltétlenül…most biztos sokan legyintenek, felhördülnek, de minden alkalommal (rendben, egy kezemen meg tudom számolni hányszor) amikor kilátogattam hasonló rendezvényre, csak kapkodtam a fejem. Tényleg erre van a gyerekeknek szüksége? Arcfestés, tetoválás (ideiglenes) vattacukor és lufi. Irgalmatlan sok mennyiségben.

Ha levetkőzöm negatív énemet, akkor azért rádöbbenek, hogy a sok színes program közösség kovácsoló is lehet, ha barátokkal, rokonokkal kiválasztunk a nekünk való programok közül.

És ha őszinte leszek, és jobban belegondolok, nőként belőlem is kitör néha a fruska, a kislány, amikor meglátok egy-egy célba dobó versenyt, egy-egy kreatív sarkot ahol színes papírból lehet hajtogatni állatokat, és meglátom a körhintát, ahol kamaszként annyi vidám percet megéltem. Ezek persze csak hangulatok, csak pillanatok és mélyen elástam az elmúlt években. De minél inkább ágálok a gyereknap ellen, puffogok, hogy minek a tömegbe menni, és értelmetlen dolgokra pénzt költeni, annál inkább rájövök, hogy ez csak a gyermeki létem visszasírása.

A gyerekek ráadásul rajonganak ezekért a különleges napokért. Mi pedig az ő árnyékukban kicsit újra gyereknek érezhetjük magunkat.

Színes programok országszerte ITT