Ördögi kör hat gyerekkel! – van kiút?!

Ha nincs lakás, óvoda, viszik a gyerekeket. Ha nincs óvoda és lakás, hogy lehetne dolgozni? Ha nincs munka, honnan lenne albérlet? Edit és a csoda.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
történetek
2013. május 14. divany.hu

Ha nincs lakás, óvoda, viszik a gyerekeket. Ha nincs óvoda és lakás, hogy lehetne dolgozni? Ha nincs munka, honnan lenne albérlet? Edit és a csoda.


Edit egyedül neveli hat gyerekét. Vagyis nevelné, ha a közelmúltban nem kapott volna ultimátumot a gyámügytől: vagy egy hónapon belül rendezi az életét, talál egy lakást, munkát, óvodát, vagy viszik a gyerekeket. Csakhogy ez egy ördögi kör: ha nincs lakás és óvoda, hogyan és mikor tudna dolgozni? Ha nincs munka, miből fizetné az albérletet? Egy egyedülálló nőnek hat gyerekkel még albérletet találni sem könnyű, hiába fizetné ki. Munkát találni még akkor sem egyszerű, ha valakinek rengeteg ideje van utána szaladgálni – egy hat gyerekét egyedül nevelő nőnek azonban ideje végképp nincs sok.

Most úgy tűnik, hogy Edit újrakezdheti az életét: jóakarójának ismerőse a család rendelkezésére bocsátotta üres parasztházát Zalaegerszegen. Edit egy olyan embertől, Evelintől kapott segítséget, akinek koránt sincsenek korlátlan anyagi lehetőségei – vagy ilyen esetekben bevethető hivatalos kapcsolatai. Ráadásul megismerkedésük története is egyedülálló. Egy interneten keringő felhívás nyomába eredtünk, és így ismertük meg Edit történetét, ami időközben Evelin történetévé is vált.

Edit hatgyerekes, egyedülálló anya. Néhány hete összeomlani látszott az élete: a gyámügy el akarta vinni a gyerekeit, mert úgy volt, hogy hamarosan az utcára kerül.

Edit évek óta hányódott ide-oda, ha éppen meg tudta fizetni, albérletben laktak, máskor anyaotthonban vagy rokonoknál húzták meg magukat. Egyedülálló anyaként leküzdhetetlen nehézségekkel kell(ett) szembenéznie: bejelentett lakcím nélkül vajmi nehéz óvodába íratni a gyerekeket (a legkisebbek most négy és öt évesek), s mivel így nem volt, aki vigyázzon a kicsikre, Edit munkát sem tudott vállalni – gyesből, családi pótlékból és segélyekből kellett volna albérletet fizetnie. Közben a gyámügy is felfigyelt a helyzetére, mert nagyobb fiainak egyre több igazolatlan hiányzása gyűlt össze az iskolában – akik, az anya bevallása szerint, valóban kerülték az iskolát, de olykor a kicsikre vigyáztak, amikor Editnek el kellett mennie otthonról, például amikor lakást keresett.

Egy idő után már ott tartottak, hogy a gyámügy egy hónapot haladékot adott arra, hogy az anya rendes fedélt találjon a családja feje fölé, s bejelentett tartózkodási hely, iskolalátogatási igazolások bizonyítsák, rendben van az életük. A család ekkoriban egy kicsi, üresen álló üzlethelyiségben lakott, és Edit azt is tudta, hogy hamarosan onnan is költözniük kell. Ekkor találkozott az utcán Evelinnel.

A cikk itt olvasható tovább!