Vasárnap öt gyerekkel

Egy ötgyerekes család vasárnapjáról beszélgettünk a Bata családdal. Az együttlét öröme mellett a nehézségek is kiemelten szóba kerültek - az időhiány, a teljesítés kényszere, a hétköznapok hajtása mellett kell megteremteniük a gyerekek, az egész család számára a megállást, az ünnepnap adta feltöltődést. Képriportunkban Eszter és Gábor - a szülők, Álmos, Botond, Emese, Lili és Zselyke számol be arról mit jelent nekik a vasárnap.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 24. szabo.daniel

Egy ötgyerekes család vasárnapjáról beszélgettünk a Bata családdal. Az együttlét öröme mellett a nehézségek is kiemelten szóba kerültek – az időhiány, a teljesítés kényszere, a hétköznapok hajtása mellett kell megteremteniük a gyerekek, az egész család számára a megállást, az ünnepnap adta feltöltődést. Képriportunkban Eszter és Gábor – a szülők, Álmos, Botond, Emese, Lili és Zselyke számol be arról mit jelent nekik a vasárnap.


Eszter

Vasárnaponként gyakran utazunk Budapestről kis, emeleti lakásunkból a nagyszülőkhöz, Dunaalmásra. Szerencsések vagyunk, hogy vannak nagyszülők.  Megéri felkerekedni. Itt be vagyunk zárva, ott kinyílik a világ – a Duna partja a játék kimeríthetetlen tárháza a gyerekeknek. Nekünk, szülőknek fellélegzés, hiszen a nagyszülők jelentős részt vállalnak a gyerekek körüli teendőkből. Megoszlik, hogy ki kivel foglalkozik. A nagyobb családban tudjuk kipihenni magunkat.

Botond

Harmadikos vagyok, a vasárnapban mindig helyet kell kapnia a tanulásnak, a gyakorlásnak. A templomban, ahova misére járunk, lehet mise után pingpongozni, azt szeretem.

Álmos

Negyedikes vagyok. Olyan osztályba járok, ahol a 32 gyerekből 25 kitűnő van. Nálunk még a jó sem elég jó. Meg kell küzdeni az eredményekért. Sokat kell tanulni, de nagyon jó a végén kimenni apával focizni vagy közösen társasozni egyet.

Gábor

Vasárnaponként, ha Dunaalmáson vagyunk, a napunk nagy közös reggelivel kezdődik. Aztán együtt megyünk templomba. el szoktunk menni az evangélikus és a református templomba is, mivel feleségem szülei vegyes házasságban élnek, a papája evangélikus, akinek az édesanyja református. Mindegyikbe járunk a másik kedvéért.

Eszter

Nekem az a fontos, hogy a vasárnapban mindenkire jusson személyes idő. Lényeges, hogy legalább vasárnap egy kicsit lelassuljon körülöttünk a világ, legyen idő megélni a pillanatot. 

Gábor

Bevallom, az egész hét különórákkal, munkával telik. Korán kelünk, rohanunk. Estére érünk haza. Nagyon fáradtan kezdjük a hétvégét.

Eszter

Amikor Budapesten maradunk hétvégére, a kőbányai Szent György-templomba járunk misére. Itt az atya úgy fogad minket, mintha mindig ránk várt volna.

Emese

Most készülök az elsőáldozásra, vasárnap én szoktam perselyezni.

Zselyke és Lili

Mi meg csengetünk!

Eszter

A családunk egyik kedves foglalatossága, hogy esténként felolvasok a gyerekeknek. Sokszor 3-4 fejezetet is. Ezt nagyon szereti mindegyik, itt vannak a kedvenc könyveik – mutatott rá Eszter az asztalon sorakozó könyvekre.

Boti

Nekem fontos lenne, hogy az osztálytársaim eljöjjenek a szülinapomra.

Álmos

Tavaly az én szülinapomra meghívtunk mindenkit, kirándulni mentünk.

Eszter

Valóban, de végig izgultunk, milyen idő lesz! Az iskolában szokás, hogy extrém helyekre szerveznek zsúrokat. Nagy az elvárás. Két év kellett hozzá, hogy felvállaljuk elégnek, amit mi nyújtani tudunk.

Eszter

Küszöbön a karácsony, a szülők számára az ajándékozás feladata. Sok dologra vágynak a gyerekek, de mégis beérik apróságokkal is. Nem vagyok a híve, hogy lehozzuk a csillagos eget, kell, hogy az ünnep hozza le.

Gábor

Lássák a gyerekek apró dolgokban a szeretetet. Gyakran közös ajándékkal lepjük meg őket. Egyébként is, nagy a család, van, hogy már túl sokat is kapnak.

Botond

Nekem nagyon jó volt, hogy kértem és kaptam. Örülök, ha sok ajándék vár a fa alatt karácsonykor.

Emese

Szeretem az olyan ünnepeket, amikor felolvasunk a Bibliából. Karácsonykor apu olvassa fel Jézus születésének történetét.

Vegyen részt családi fejtörőnkben a Magyar Kurír oldalán! Fődíjként három hétvégi családi piehnést sorsolunk ki a sorozat végén.