Vegyünk karácsonyra játékot a gyermeknek?

A kérdésre persze alapvetően csak egy válasz létezik, de nyilván minden szülővel előfordult már, hogy amikor benézett a gyermek szobájába és meglátta a rengeteg játékot, arra gondolt, hogy ő bizony többet nem vesz. Ugyanezt gondolta egy anyuka, aki viszont meg is osztotta a véleményét a neten, elég komoly vitát indítva el vele. Az egy- és hároméves kislányok anyukája azt írta, hogy a gyermekeknek már éppen elég játéka van és nem tudja elképzelni, mi haszna volna még többet venni nekik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
karácsony
2017. november 11. Család.hu

Karácsonykor nem csak kapni, de adni is nagyon jó

Szobájukat szép, az alváshoz kellemes hellyé próbálja alakítani, a játékokat pedig úgy raktározni, hogy ne zavarják őket lefekvéskor. „Őszintén szólva nem tetszik nekem az az ötlet, hogy a gyermekek szobái és a nappalink is zsúfolva legyenek játékokkal. Azzal is remekül elszórakoztatják magukat, amilyük van” – írta. „A rokonok már most azért hívogatnak, hogy mit szeretnének a gyermekek karácsonyra. Tudom persze, hogy a nagyobbik belepusztulna, ha semmit nem kapna. Próbálom megértetni a rokonokkal, hogy ne vegyenek semmi drága játékot, de az az érzésem, hogy nem találok értő fülekre” – folytatta a CallMeMaybeee néven író anyuka. „Kegyetlen vagyok? Ahhoz, hogy a ház tele legyen játékokkal, hozzá kellene szoknom? Csak a tisztánlátás kedvéért: már most rengeteg játéka van a gyermekeimnek. Én egyszerűen csak nem akarok olyan házban lakni, ahol megmozdulni se lehet a játékoktól” – tette hozzá (kétgyermekes szülőként azt mondanánk, túlzott optimizmussal).

Az internetet (és azon belül a levélnek helyet adó Mumsnetet) megosztotta ez a vélemény. A kommentelők egy része azt hangsúlyozza, hogy a karácsony nem csak az ajándékozásról szól, a másik része viszont úgy látta, az anyuka egyszerűen nem tud örülni. „Kérlek, ne rombold le a gyermekeid karácsonyát. Nem hisznek a varázslatban sokáig!” – írta az egyik hozzászóló, de volt, aki azt javasolta, hogy vegyen ajándékot, de olyat, amit gyorsan elhasználnak, matricákat, festékeket, kézműves készleteket. Volt olyan anyuka, aki egyenesen ezt írta: „Én személy szerint abban hiszek, hogy a karácsony az ajándékozásról szól. Igen, néhány évig majd tele lesz a házad játékokkal, de ez nem tart örökké. A gyermekeim 13 és 9 évesek és már egy játék sincs a nappalinkban.” „A nagyon drága játékokat nyilvánvalóan nem érdemes megvenni, de a gyermekek emlékeznek ám a kedvenc játékaikra, amiket karácsonyra kaptak. És szerinted tényleg el kell raknod a meglévő játékaikat is minden áldott este?” – támadott egy különösen felkavart mama.

Többen viszont egyetértettek az anyukával és megosztották vele, szerintük miként lehet a kicsiket ajándék nélkül boldoggá tenni karácsonykor. „Az én gyermekem mindjárt hároméves és mi játszóházba megyünk” – írta az egyik. Egy másik a lakóhelyi karácsonyi partikat, báb- vagy pantomimelőadásokat ajánlotta: „Egyetértek veled – írta egy anyuka – én sem szeretem a rendetlenséget és legyünk őszinték, mennyi olyan játéka lenne a gyermekednek, amit egyszer nem venne elő.” Valaki pedig azt javasolta, karácsony előtt néhány héttel ki kell dobatni egy csomó játékot, hogy legyen helye az újaknak. Nekünk van egy jobb ötletünk:

A cikk ITT folytatódik.