A világ legjobb játszótere – mese a találékonyságról és a közösségről

Nagy várakozással fogtam kezembe a Pagony kiadó legújabb kiadványát és nem csalódtam: új felfedezettjük, Czernák Eszter valóban gyermekekhez szóló, életszagú könyvvel ajándékozott meg minket. Mindenkinek kötelező, aki gyermekével valaha költözött, és annak is, aki vágyik egy kis felhőtlen játékra a lurkókkal a játszótéren.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
könyv
2019. április 25. Czefernek Léna

Ádám családjával új házba költözik. Nincs sok kedve a környezetváltozáshoz, hiszen ott kell hagynia régi, jól megszokott életét, kényelmes szobáját, no és a barátait. Egyetlen dolog tartja benne a lelket, méghozzá az a hiper-szuper játszótér, amely az ígéretek szerint a most épülő lakótömböket összekötő téren áll, kiszolgálva ezzel a hatalmas lakóközösség apraját-nagyját.

Igen ám, de mi történik akkor, ha a beígért játszótér helyén csupán fű fa virág, meg néhány pad árválkodik az új ház előtt? Mihez kezdenek a váratlan helyzettel a csalódott kisgyermekek és a költözés viszontagságaitól elcsigázott szülők? Ezzel a felütéssel kezdődik Czernák Eszter mesekönyve, amely egyszerre több valós életszituációt fest le a gyermekek – no és persze a szülők számára. A Pagony kiadó korábbi könyveihez hasonlóan itt is magukra ismerhetnek kicsik és nagyok egyaránt, s a váratlan nehézségek vidám, fordulatokban gazdag megoldásait olvasva meríthetnek erőt és ötleteket azok leküzdésére.

A világ legjobb játszóterének minden mondatán érződik, hogy az író maga is gyakorló anyuka, méghozzá abból a fajtából, aki nem sajnálja az időt és az energiát a kreativitásra, gyermekeivel való játékra. A mesekönyvet olvasva nem csupán inspiráló ötletekkel lehetünk gazdagabbak, miként lehet egy zsák bolhát (akarom mondani unatkozó kiskamaszokat) lekötni, de olyan általános emberi értékekből is példát kaphatunk, mint a barátság gyógyító és a közösség építő ereje, no meg a játék öröme.

Akinek része volt benne, azért, aki pedig mindig csak vágyott rá, annak azért lesz felemelő olvasni, miként kovácsolódik remek kis közösséggé az Áfonya utca gyermekserege, s a kicsik lelkesedése miként készteti a szülőket arra, hogy összefogva segítsenek a lurkók elképzeléseinek megvalósításában.

Mert a világ legjobb játszótere nem csupán álom, hanem igazi valóság, amely erőt adhat a hétköznapi nehézségek leküzdéséhez: segít túlélni egy viszonylag fájdalmas költözést, megmutatja, hogy milyen jó dolog új barátokra lelni és abban is eligazít minket, hogy terveink megvalósítása sokszor csak rajtunk, lendületünkön, lelkesedésünkön múlik. Teszi mindezt olyan finom humorral, amely kacagásra késztet gyermek és felnőtt olvasót egyaránt, s mi örömmel kelünk szárnyra Kőszeghy Csilla mosolygós, életörömmel teli rajzaival együtt.

A világ legjobb játszóterének egyetlen hátránya, hogy amilyen hamar beszippant minket, olyan gyorsan véget is ér, de nem lennénk meglepődve, ha nem ez lenne Ádám és az Áfonya utca apró kalandorainak utolsó közös kreatív projekrtje.