Az örökbefogadások keresleti görbéje összekapcsolható-e az abortuszok kínálati görbéjével?

Nagyjából 10 éve segítek krízisbe jutott kismamáknak, hogy az abortusz helyett valamilyen életigenlő megoldást találjunk kilátástalannak tűnő helyzetükre. A témában kevésbé jártas kívülállók gyakran leegyszerűsítik a kérdést az abortuszok magas számának csökkenése, és az örökbefogadásra váró házaspárok 3-4 évnyi várakozási idejének redukálása összefüggésével. Azaz ha nem vetetnék el a babákat, nem kéne 3-4 évet várni az örökbefogadásra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2017. december 02. Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója

A kérdés korántsem ilyen egyszerű. Az örökbefogadás nem gazdasági jelenség, amit a piaci mechanizmusok szabályoznak. És természetesen nem járhat semmiféle pénzmozgással: senki sem kap pénzt az örökbeadásért vagy az örökbefogadásért.

Amikor beérkezik hozzánk egy email, vagy egy telefon a segélyvonalunkra, mindig megnézzük, hogy mi is a valós segítség az adott helyzetben. Nem forszírozzuk, hogy hogyan került ide a kismama, biztosak vagyunk abban, hogy ha tudja a környezete, hogy várandós, akkor már megkapta ezeket a kérdéseket… Ha belegondolunk, olyan nehézségeken megy keresztül hogy képes egy vadidegen számot felhívni, vagy kétségbeesését e-mail megosztani velünk. Támaszra és támogatásra van szüksége. De hogy mi pontosan a támogatás az adott helyzetben, azt együtt beszéljük meg vele. Ugyanis nem mindig vannak tisztában a lehetőségeikkel. az emberek. Nem tudják, hogy milyen állami támogatások léteznek, mi a különbség az örökbefogadó és nevelőszülők között. Ha nincs hol laknia, nemcsak az albérlet kifizetése létezik, mint segítség, de átmeneti szállást is lehet találni, ha van még hely. És ha minden lehetőséget átnéztünk, és nem marad más megoldás, csak az örökbeadás, akkor elindítjuk ezt a folyamatot, és megismertetjük egy örökbefogadó házaspárral.

A fő cél az, hogy az adott helyzetben a legjobb megoldást megtaláljuk a résztvevők számára. Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy nem az a legjobb a gyereknek, ha gazdaságban nő fel. Csaba testvér elbeszéléseiben is azt hallhatjuk, hogy a gyerekek akármilyen nehezek is a körülmények, inkább a szüleikkel szeretnek lenni, nem pedig nevelőknél. Minden gyermeknek a szüleivel a helye. Ha valamilyen okból, például a nehéz körülmények miatt erre nincs lehetőség, akkor az örökbeadás megoldás lehet.

Miután jól átbeszélgettük a kismama élethelyzetét, és mindenki számára úgy tűnik, hogy az örökbeadás lesz a leginkább járható út, akkor a kismama (néha a kispapával együtt) megismerkedik az örökbefogadásra váró házaspárral.

Az örökbefogadó házaspárok általában 3-4 évet várnak a civil szervezetek listáján, miután megkapták az állami szervektől az alkalmassági határozatukat. 3-4 év várakozást, plusz az azt megelőző időszakot ilyenkor akár egy nagyon intenzív néhány nap váltja: a 9 hónap 1 hétre zsugorodik. Találkozás a kismamával, a barátokat és rokonokat értesíteni… Össze kell szedni a babakelengyét, be kell rendezni a babaszobát, ki kell kérni a friss dokumentumokat. Sok dolog történik ezekben a napokban, és közben házaspárból családdá kell fejlődni. Ez sem kis feladat.

Az örökbefogadás hivatalos része a gyámhivatalban zajlik, egy jegyzőkönyv felvételével. Mindenki számára szívszorító pillanatok ezek. A folyamatot betetőzi a búcsú mozzanata, amikor az örökbeadó rábízza a gyermekét az örökbefogadókra, és annak tudatában, hogy 20 évig nem látja őket ismét, elválnak útjaik. Ebből a búcsúból születik egy új család, nem pedig a keresleti és kínálati görbék metszetéből.

[shortcodefblock title=”Ha úgy érzed, segítségre szorulsz” igazitas=”right” szelesseg=”100″]Amennyiben te vagy valaki a környezetedből abortuszon gondolkozik, és segítenél neki ezt elkerülni, vagy te magad keresel kapaszkodót, nézd meg ezt a két honlapot (valsagterhesseg.hu és abortusz.hu), ahol infókat kapsz, és akár telefonon is beszélhetsz igazi segítőkkel![/shortcodefblock]