Büntetőjogi felelőssége van a Kék Bálna felbujtóinak

Rétvári Bence államtitkár szerint a Kék Bálna néven elhíresült csoport felbujtóinak büntetőjogi felelőssége van a magyar jog alapján, a jelenség ellen szoftverekkel is lehet védekezni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
öngyilkosság
2017. április 06. MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a csoport sérülékeny gyerekek nehéz helyzetét próbálja meg kihasználni, és egy internetes csoportban kihívások elé állítva őket sodorják életüket veszélybe.

A jelenségre már felhívták a Klebelsberg Központ, és azon keresztül a pedagógusok figyelmét is, Rétvári Bence kiemelte, hogy a diákok a pedagógiai szolgálatoktól is tudnak segítséget kérni. Emellett az államtitkár kitért arra, hogy internetes szűrőprogramokkal is lehet védekezni a jelenség ellen. Kifejtette: 2013-óta az internetszolgáltatóknak kötelező ingyenes szűrőprogramokat biztosítaniuk, amelyek kiszűrik azokat a tartalmakat, amelyek a gyerek számára veszélyesek lehetnek. Ezen program telepítésével a Kék Bálna oldalait a gyerekek nem érik el – mondta a miniszter. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, Magyarországot még nem merült fel a Kék Bálna jelenléte, de fontos megelőző lépéseket tenni. Sajtóhírek szerint a Kék Bálna nevű internetes csoport különféle kihívásokra buzdítja az általa elért fiatalokat, az utolsó “próba” pedig az öngyilkosság.

[shortcodefblock title=”Ha úgy érzed segítségre szorulsz” igazitas=”middle” szelesseg=”57″]Ha Te vagy akárki a környezetedben krízishelyzetben van és segítségre szorul, hívd ingyenesen a 116-123, vagy 06-80-820-111 telefonszámot! További infó itt és itt![/shortcodefblock]