Elmélyülés a napi rutin közben – Isten üzenetei édesanyáknak

Édesanyának lenni kegyelmi állapot, ami egyúttal rengeteg kompromisszummal és lemondással is jár. Legtöbbször az úgynevezett énidő tűnik el, éppen az a lélegzetvételnyi szünet, amelyben elmélyülhetünk, felfrissíthetjük Istennel való kapcsolatunkat is. Ebben nyújthat segítséget számunkra az Isten üzenetei édesanyáknak, amely nagyszerű anyák napi ajándék lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
üzenet
2018. május 03. Czefernek Léna

„Az anyaság az Istennel való kapcsolatunkban meghatározó szerepet tölt be, hiszen ilyenkor sebezhetőbb állapotba kerülhetünk: egy olyan helyre, ahol Isten távolinak és megfoghatatlannak tűnik” – áll az Isten üzenetei édesanyáknak című könyv bevezetőjében, s a felvetés nagyon elgondolkodtató. Vajon hova tűnik szülés után Isten a látószögünkből? Tényleg nem lehet, vagy csupán nehezebb hozzá kapcsolódni a mindennapi teendők forgatagában? Nyilván az erre adott válaszok egyénenként eltérőek lehetnek, de egy apró segítség senkinek nem árt ezen a rögös ám annál örömtelibb úton.

Egy édesanyának – kis túlzással élve – a nap 24 órájában rendelkezésre kell állnia. Talán ez az oka annak, hogy az imára szánt énidő, az Isten felé odafordulás helyét sokszor átveszi a szolgálat, az aggodalom, a gyermekünkkel való törődés, ami nagyon dicséretes, ám mindeközben egy édesanya érezheti azt, hogy sűrű erdő útvesztőjébe ért, ahol nem találja a kapaszkodókat.

Addigi életünk feladása, saját céljaink újrafogalmazása, egy másik személy feltétel nélküli kiszolgálása kétség kívül hatalmas lelki feladatokkal jár, s ebben minden édesanya – többé-kevésbé – ugyanazon az ösvényen megy keresztül. Jézus ezt, ha nem is teljesen ugyanebben a kontextusban, de úgy fogalmazza meg, hogy aki meg akarja menteni az életét, elveszíti azt. Hiszen az ember saját maga számára bizonyos értelemben meg kell, hogy haljon azért, hogy egy nagyobb jó érdekét tudja szolgálni, mint ahogyan ezt egy édesanya is teszi gyermeke jólétéért.

Hogyan tudunk mégis az ég felé nézve haladni? Hogyan táplálhatja egy édesanya számos teendője mellett megfáradt hitéletét? Hogyan tud erőt meríteni Isten szavaiból, ha legtöbbször nincs ideje elmélyülten imádkozni vagy olvasni a Bibliát?

Ebben próbál segítségünkre lenni az Isten üzenetei édesanyáknak, amelyben egy-egy pillanatra magunkhoz tudjuk ölelni Isten bátorító szavait. A kötet rövid, tematikusan összeszerkesztett idézeteiből erőt tudunk meríteni a mindennapokban. Itt az Úr nem távoli és megfoghatatlan, hanem nagyon is jelenvaló, s elérhető a Biblia által közvetített rövid üzenetek által. Nem véletlenül címezték a kötet összeállítói – akik először csupán egy igényes, bibliai idézetekkel teletűzdelt kiadvány elkészítése volt a céljuk – az édesanyáknak ezt az összeállítást.

A kötetet lapozgatva az anyasághoz kapcsolódó témák sokasága úgy sejlik fel előttünk, mint az a bizonyos lámpás, amely kegyelmet és fényt gyújthat otthonainkban, s a megfáradt, eltévedt bárányt is hazavezethetik egy-egy nehezen megélhető nap után. Idézetein, megnyugtató képein való elmélkedés pedig abban is segíthet, hogy az általa közvetített ígéretek átsugározzanak belőlünk azokba az apró, fiatal életekbe, akiket Isten ránk bízott.

Isten üzenetei édesanyáknak

Harmat Kiadó

2018