“Minden anya megérdemli, hogy jobb választ nyújtsunk neki az abortusznál”

"A választás joga valójában csak egy szlogen, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a kisbaba élethez való jogát, az anya-baba kapcsolatot és azt a mindnyájunkban meglévő emberi ösztönt, hogy védelmezzük a legvédtelenebbeket és a legsebezhetőbbeket." Zaymus Eszter írása a május 25-én tartandó ír népszavazásról, melynek tétje: hatályon kívül helyezzék-e az alkotmány azon pontját mely az anya mellett “elismeri a meg nem születettek élethez való jogát” is. Tehát az abortusz legalizálása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusztörvény
2018. május 19. Zaymus Eszter
Támogasd egy nő jogát ahhoz, hogy megszülessen

Támogasd egy nő jogát ahhoz, hogy megszülessen

Címlapon: Támogasd egy nő jogát ahhoz, hogy megszülessen

Minden várandósság során legalább két emberről beszélhetünk. A társadalom tagjainak kötelessége mindkettejük életét védelmezni. Ez az egyetlen együttérző és támogató válasz. Egy anyával sem tesz jó egy abortusz, amely kegyetlen, hazug és önpusztító válasz a krízisterhességre. A műtét amellett, hogy véget vet a
gyermek életének, édesanyját is megsebzi, testileg és lelkileg egyaránt.  (Az abortuszt követően a nők nagyobb arányban szenvednek súlyos depressziótól, pánik betegségtől, bipoláris zavartól, kábítószer függőségtől.)

A választás joga valójában csak egy szlogen, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a kisbaba élethez való jogát, az anya-baba kapcsolatot és azt a mindnyájunkban meglévő emberi ösztönt, hogy védelmezzük a legvédtelenebbeket és a legsebezhetőbbeket. Emellett azt a tényt is semmibe veszi, hogy a krízisben lévő anyák gyakran úgy érzik, NINCS választásuk: kutatások szerint nagy arányban mennek félelem, pánik és külső nyomás miatt abortuszra. (Egy 2004-es kutatás során megkérdezett abortuszt választó nők 64 százaléka számolt be másoktól tapasztalt abortuszra ösztönző nyomásgyakorlásról.)

Támogatást érdemelnek. Nem abortuszt – áll egy írországi plakáton.

A szívünk 21 naposan kezd el dobogni, 8 hetesen pedig már tökéletesen megformáltak vagyunk! A foetus (magzat) szó a „kicsi” latin megfelelője. Én is magzat (kicsiny) voltam egyszer, ahogy Ön is, kedves Olvasó! Minden ember, még az egész kicsinyek is megérdemlik a védelmünket. Még akkor is, ha rejtve vannak előlünk édesanyjuk szíve alatt, és szabad szemmel nem láthatjuk őket! Minden abortusz egy kicsi gyermek életének a kioltása.

Minden anya megérdemli, hogy jobb választ nyújtsunk neki az abortusznál. Bár a krízisben azt remélhetik, hogy az abortusz megszünteti a problémájukat, valójában nem lehetséges visszatérniük a baba megfoganása előtti állapothoz. Örökre anyák maradnak, de egy halott gyermek anyukái.

Írország: az életvédő törvények kevesebb abortuszt eredményeznek

Az Írországban hatályos abortuszt tiltó szabályozás és életpárti támogató rendszer kevesebb abortuszt eredményez, így életeket ment! Az ír állam az alkotmányának 8. módosításában “Elismeri a meg nem születettek élethez való jogát, figyelembe véve az anya egyenlő mértékű élethez való jogát…”

A törvény Írországban nem védi jobban a gyermeket, mint az anyát, sem az anyát, mint a gyermeket. Szépsége és ereje pont abban van, hogy nem állítja szembe őket, hanem életüket egyenlő módon védelmezi.

Az ír nép kétharmados többséggel szavazta meg ezt a törvényt 1983-ban. Idén május 25-én viszont arról tartanak népszavazást, hogy hatályon kívül helyezzék-e az alkotmány e pontját. IGEN-nel szavaz, aki el akarja törölni a meg nem születettek és az édesanyák egyenlő alkotmányos védelmét, és NEM-mel, aki szeretné megőrizni azt.

A becslések szerint Írországban az elmúlt 25 évben 250 000 gyermeket mentett meg az abortálástól a 8. alkotmánymódosítás. Magyar abortuszra készülő kismamáktól gyakran halljuk: „Amennyiben nem lenne engedélyezett a műtét, megtartanám a kisbabám.”

Angliában 5-ből 1 babát abortálnak. Szavazz NEM-mel!

Írországban húsz megfogant gyermekből egyet még így is abortálnak (a szülők Nagy-Britanniába mennek ezért), de ez meg sem közelíti az angliai arányt, ahol öt kisbabából egyet fosztanak meg az életétől. Az elmúlt másfél évtizedben közel felére csökkent azon ír anyák száma, akik Nagy-Britanniába utaznak az abortuszért. Míg 2001-ben 6673 anya végeztetett abortuszt Britanniában, 2014-ben csupán 3735. Ez nagy fejlődés, amely azt mutatja, hogy Írországban egyre több valódi segítséget kapnak a nők, amely jobb válasznak bizonyul az abortusznál

 

 

Amnesty International: „IGEN az együttérzésért és a tiszteletért. Itt az idő.” Life Institute: „ A valódi együttérzés nem öl. Szavazz NEM-mel!”

Szerintem az abortusz propagálása a bajban lévő emberek és a társadalom megvezetése. A hetekben plakátok ezrein hirdetik Írországban azt a hazug üzenetet, mely szerint az abortusznak bármi köze lenne az együttérzéshez. Ezzel kampányol az Amnesty International „jogvédő” szervezet is, amely úgy néz ki „megfeledkezett” legfiatalabb embertársaink jogairól. Frappánsan reagálnak viszont a fals üzenetre az életvédők: „A valódi együttérzés nem öl. Szavazz NEM-mel!”

Mi ne feledkezzünk meg a legvédtelenebb gyermekekről és a válságban lévő anyákról, családokról! Támogassuk őket, sokszor az is elég, ha érzik: nincsenek egyedül!

 

Zaymus Eszter

A szerző a CitizenGO magyarországi koordinátora

—————————————————————————————————————————————–

A cikkben szereplő adatok az alábbi forrásokból származnak:

Az abortuszt követően a nők nagyobb arányban szenvednek súlyos depressziótól, pánik betegségtől, bipoláris zavartól, kábítószer függőségtől: Coleman, P.K., Coyle Catherine T., Shuping, Martha and Rue, Vincent M. (May 2008). ’INduced abortion and anxiety, mood, and substance abuse disorders: Isolating the effects of abortion int he national co-morbidity survey.’ The Journal of Psychiatric Research, Volume 43, Issue 8.

A VM Rue et. al., ’Induced abortion and traumatic stress: A preliminary comparison of American and Russian women.’  Medical Science Monitor 10(10):SR5-16 (2004) kutatás során megkérdezett abortuszt választó nők 64%-a számolt be másoktól tapasztalt abortuszra ösztönző nyomásgyakorlásról.

Míg 2001-ben 6673 anya végeztetett abortuszt Britanniában, 2014-ben csupán 3735: https://www.irishexaminer.com/ireland/fewer-women-travelling-to-britain-for-abortions-400086.html