Perinatális szaktanácsadók: a legfontosabb szempont az anyák és újszülöttjeik érzelmi és fizikai biztonsága

Megkérdeztük az ELTE perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzés oktatóit (dr. Varga Katalin professzor asszonyt, Molnár Judit klinikai szakpszichológust és Andrek Andrea pszichológust), mit gondolnak a szülés utáni egynapos kórházi tartózkodással kapcsolatos törvénytervezetről. Válaszukban nagyon üdvözlik a rugalmasságra lehetőséget adó a törvénytervezetet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dr. Varga Katalin
2017. június 23. Antal-Ferencz Ildikó

Amit a kórházi tartózkodással kapcsolatban a szakértők a legfontosabbnak tartanak: a válaszhatóság. Lélektani szempontból ugyanis szerintük az a legfontosabb, hogy az anya által észlelt – tehát teljes mértékben szubjektív – biztonság meg legyen teremtve a korai gyermekágy idején. Ha az anyának a családi háló adja ezt a biztonságot, akkor legyen lehetősége igénybe venni a családját erre a célra. Amennyiben viszont az anya vagy a család úgy ítéli meg, hogy a kórház az a közeg, amely az anya biztonságának érzetét leginkább szolgálja – túl a törvénytervezetben is rögzített objektív, orvosi feltételeken –, úgy az anyának legyen lehetősége igénybe venni a kórházat erre.

Éppen ezért a szakértők kiemelten fontosnak tartják az egészségügyi finanszírozás átalakítását úgy, hogy a kórházi ellátó rendszer sem egyik, sem másik megoldást ne részesítse előnyben, egyik se legyen kedvezőbb gazdasági szempontból a másiknál; azaz ne a finanszírozás szempontja ösztönözze a kórházat az anya és a család befolyásolására. Egy számukra elképzelhető megoldás lenne az átalánydíj fizetése minden gyerekágy után, amit a kórház a szülés utáni egynapos és a három napos kórházi tartózkodás után is egyformán megkapna.

 

A szakértők további lényeges szempontnak tartják, hogy az anyák az ambuláns szülés vagy a 24 órás kórházi tartózkodás után úgy tudjanak hazamenni, hogy egy jó minőségi szülésélményben volt részük. Az egész kórházi ellátórendszert érdemes lenne szerintük abba az irányba hangolni, hogy a természetes, hüvelyi szülési folyamatokat támogassák. Egy gyengéd, saját ritmusban történő, energiát adó, pozitív szülésélmény esetén ugyanis sokkal nagyobb az esélye a szövődménymentességnek és annak, hogy a pozitív szülésélmény által megerősödött anyák mielőbb, akár a szülést követő egy napon belül haza akarjanak menni. Arról nem is beszélve, hogy egy jó szülésélmény után szívesebben vállalnak további gyermeke(ke)t…

A szakértők hozzátették azt is: korai gyermekágy lélektanához érdemes tudni, hogy a frissen szült nőket és a kisbabákat semmilyen kultúrában nem hagyják magukra, hiszen nagyon kiszolgáltatottak és érzékenyek a szülés követő napokban. Mindig körül kell(ene) vennie őket egy támogató, gondoskodó környezetnek, legyen az kórház vagy otthoni tartózkodás. Ezt azt is jelenti, hogy amennyiben az anya a hosszabb kórházi tartózkodás mellett dönt, ezalatt legyen lehetősége együtt lenni a babával és családjának többi tagjaival is.


A szakértők által szervezett, 2017. június 23.-án induló  Séta a szülésszületés minőségért kezdeményezésről itt írtunk.

Korábbi cikkeink a témában itt, itt,  itt, itt, itt és itt