Szenteste egy wellness hotelben? Most komoly?

Egyre többet hallunk-látunk olyasmit, hogy egy család egyedül vagy sokadmagával fogja magát, és Szentestére elutazik wellnessezni. De milyen lehet nem otthon ünnepelni a karácsonyt?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
karácsony
2016. december 01. Gyarmati Orsolya

A hotelek, panziók abszolút ugrottak az igényre, hogy egyre több család dönt úgy: december 24-ét nem otthoni sütéssel-főzéssel, rokonlátogatással tölti, hanem összecsomagol és élvezi egy szálloda kényeztető ajánlatait. A lehetőségekbe a habos kakaó a jacuzziban épp úgy belefér, mint a valódi (de milyen a nem valódi?) szán felállítása a szálloda halljában, illetve egy kicsi, ám személytelen ajándék a hotel részéről. Nyilván nem utóbbiért mennek oda az emberek.

Őszintén szólva eleinte teljesen megbotránkoztunk: micsodaaa? nem otthon lenni karácsonykoor? hát milyen dolog az már? Aztán elgondolkodtunk.

xmashome-1

Mert, ha a karácsony arról szól, hogy

– együtt készülünk és készítjük fel a lakást az ünnepre
– együtt sütünk-főzünk
– közösen készítjük el az ajándékokat
– nagyon jól kialakult tradíciója van az otthoni karácsonyozásoknak (pl. Betlehemezés, gyertyagyújtás a lakás minden pontján, stb.)

… akkor nem kell elmenni sehová.

Ha viszont inkább olyasmit érzünk, hogy

– karácsony előtt már három héttel görcsben van a gyomrunk, hogy hogy leszünk kész a takarítással, sütéssel-főzéssel, az ajándékokról nem is beszélve
– iszonyú fáradtak vagyunk, egész évben most a legnagyobb a hajtás, este pedig egyszerűen nem marad erőnk még a karácsonnyal is foglalkozni
– egyre idegesebbek és rosszkedvűbbek vagyunk, ahogy közeledik a 24-e

sherry-and-piano

… akkor a wellnessezős, pihenős, kényeztetős karácsonyt nekünk találták ki. Mert – és persze századszorra vesszük elő ezt a témát – az a helyzet, hogy karácsony előtt még ugyanúgy dolgozni kell, viszont a nők többségének vállán ott ül az Emancipáció nevű kisördög, aki álló nap azt suttogja a fülükbe, hogy most aztán különösen ki kell tenned magadért, a te lakásod legyen a legszebb, a legtisztább, a te ajándékaid a legkülönlegesebbek,  és idén ne hat, de minimum tízféle süteménnyel készülj, és naponta kétszer is hívj vendégeket, mert egy jó háziasszony az ilyen! Ja, és a frizurádról se feledkezz el.

Jó, jó, lehet, hogy most kicsit átcsaptunk nővédőbe, de azért valljuk be: a karácsony tökéletessége nagyrészt a nőkön és az ő hangulatteremtő, meghittségvarázsló képességükön múlik. És egy újabb végighajtott év után ez bizony nem könnyű.

5e81-lux101ag-100001-christmas_decorated_corridor

Úgyhogy, levonva a Nagy Karácsonyi Konzekvenciát, azt mondjuk: aki úgy érzi, sokkal jobban tudna karácsonykor a szeretteire figyelni egy kényelmes hotelben, ahol csak le kell sétálnia az étterembe enni, és utána nem kell elmosogatnia, elpakolnia és a másnapi menüt megfőznie máris, az fogja magát, és foglaljon szállást. Mindenki más pedig otthon élvezze a karácsonyt! Mert a karácsony rólunk szól és az egymásra figyelésről. A lényegen pedig nem változtat, hogy hol figyelünk egymásra!