Szülés után kórházban, vagy egy nap után az otthonunkban?

Művészeket és közéletben szereplő édesanyákat kérdeztünk a témában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. július 14. Vajda Boglárka

1. Szekeres Adrien Artisjus-díjas énekes és dalszerző szerint ha nincs szükség speciális beavatkozásra és orvosi felügyeletre, akkor a mamának és a babának is az a legjobb, ha hazamehetnek.

Családháló: Mi a véleménye arról, hogy az újszülöttekkel az édesanyák egy nap után hazamehetnek a kórházból?

Szekeres Adrien: Ha az anyák maguk dönthetnek ebben a kérdésben és ez csak egy lehetőség, az azt gondolom, hogy jó. Ahány anyuka, annyi helyzet és annyi kisbaba. Ha az orvossal való konzultáció után úgy tűnik, hogy nem indokolt a kórházban tartózkodni és az anyuka szívesebben szeretgetné a kisbabáját az otthonukban, akkor miért ne. Hisz tényleg otthon a legjobb.

 

Én személy szerint alig vártam, hogy hazamehessek, hisz minden rendben volt mindkét gyermekem születésénél.

2. Várnagy Andrea, a Budapest Márka díjjal is kitüntetett zongoraművész szerint is jó, ha dönthetnek az anyukák arról, hogy hazamennek-e egy nappal a szülés után vagy sem. Ő aggódósabb típus lévén, örült, hogy szakértő kezekben volt még néhány napig a szülések után.

Családháló: Mi a véleménye gyakorló édesanyaként: Jó ötlet, hogy el lehet hagyni a kórházat?

Várnagy Andrea: Mindenkinek a saját döntése, hogy mikor szeretné a kisbabájával elhagyni a kórházat, szerintem ez attól is függ, hogy ki milyen típus, vannak közöttünk aggódósabb és bátrabb anyukák. Én mindig az előbbi csoportba tartoztam, kicsit talán túl aggódós is voltam.

CSH: Ön, amikor világra hozta gyermekeit így döntött volna?

VA: Nem, nekem nagyon fontos volt a kórházi biztonság, hogy bármi történik az orvosok és a nővérek segítségünkre vannak. Pici problémák, például sárgaság adódtak nálunk is és olyan jó volt a megnyugtatás.

Azon a pár napon már nem múlt semmi, hiszen tudtam, hogy olyan sok szép napot töltünk még majd el mindhárom gyerekemmel.

 

3. Dióssy Klári műsorvezető szerint kicsit aggályos ha hazaengedik az anyukákat. Máté kisfiánál a sárgaság második nap jelentkezett. Ő nem hisz benne, hogy felismerte volna a jeleket.

“Én nem támogatom. Nem is azért, hogy hogyan érzi magát az anyuka egy nap után, hanem azért is kell a kórház, mert szerintem 1 nap alatt a tejtermelés sem indul be igazán, és akkor otthon aggodalmaskodjon az anyuka, hogy csak fogy a kicsi? Én sosem döntenék így, nálam Máté a 2-dik napra sárgult be, de én szabad szemmel észre sem vettem, vajon otthon mi lett volna?”