Szülés utáni napok külhonban

Én sem kedvelem a "külföldön minden jobb" mítoszt, a mostanság aktuális kórházban töltendő 1 illetve 3 nap kérdéskörben viszont úgy tűnik, érdemes tekintetbe venni a nyugati gyakorlatot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2017. június 25. Hojdák Annamária

Olvastam már olyat, hogy szörnyű volt Angliában szülni – és biztos, hogy olvashatnék ilyet Németországról, Hollandiáról, az Egyesült Államokról, stb. De engem is meglepett, mennyire összecsengett az anyák véleménye, mikor a szülés utáni napokról volt szó az egyik Facebookos csoportban. Igen, tudom, hogy a “felmérésem” nem reprezentatív, mégis azt hiszem, érdemes a figyelemre.

 

Mindenhol kevesebb volt a bent töltendő idő, mint a mi 3 napunk, mégis nagyon elégedettek voltak ezzel az anyák. A védőnő utána a leírások szerint 3 illetve 5 nappal, vagy volt, akinél hetekig eljárt még a családhoz. Az egyik anya szavai szerint:

Én Angliában szültem, már másnap hazamentem. Mondták, hogy 4 napig lehetek bent, de akár aznap is hazamehetek, ahogy jól esik. Nekem meg sem fordult a fejemben, hogy több napig bent legyek. Sokkal nagyobb segítség volt otthon a férjem és anyukám, mint a kórházi nővérkék, pedig amúgy rendesek voltak. Igen, Angliában hetekig naponta kijár utána a védőnő, de nem zavaró. Kb. 10-15 percig volt nálunk, kérdezhettem, bármi problémám volt; nem volt tolakodó egyáltalán. Előre megbeszéltük mindig, hogy pontosan hánykor jön. Én nem érzem, hogy a gyereknek érdeke lett volna még 3 napot eltölteni a kórházban. Főleg itthon Magyarországon nem is szeretném ezt, mert – valljuk be – nem hiányzik a titokban cukros vízzel meg tápszerrel való “megnyugtatás” a csecsemősök részéről. Meg a kéretlen tanácsok, a mogorva nővérek. Amúgy az én gyerekem is kicsit besárgult pár nap múlva – csak annyit mondott rá a védőnő, hogy napoztassam az ablak előtt, majd elmúlik. Szóba sem került, hogy ezért vissza kellene menni a kórházba.

Ausztriában a leírtak szerint az a feltétele a szülés utáni gyors hazamenetelnek, hogy az anya felfogadjon egy védőnőt (Hebamme), aki a következő néhány napban eljár a családhoz.

12 órásan otthon ültem a fotelban a gyerekekkel. A védőnő 3 nap is kijött megnézni minket, a varratokat is. Sokkal emberközelibb, és hamarabb megnyugodott mindenki. Szerintem ez a normális…. Csak jó élményeink vannak!

 

Volt, aki viszont külföldi szülésnél is a több bent töltött napot választotta:

Külföldön szültem a második fiamat, komplikáció nélkül, és négy napig bent voltam a kórházban. Jól éreztem magam, tudtam pihenni is. Az óriási különbség, hogy egyedül voltam, vagyis apukával. Senki sem zavart minket, csak amikor segítettek fürdetni a kicsit.

Az a benyomásom, hogy ha ebből indul ki, normálisnak tudja tekinteni, az anyák többsége nem érzi a gyors hazamenetel miatt talajvesztettnek, kiszolgáltatottnak magát. Egész másképp kezeli a helyzetet az, akit a kompetenciájában kívülről is megerősítenek.

Úgy tűnik, a minta jó megvalósításának kulcsa a szabadság – vagyis, hogy biztosítva legyen a lehetőség a menésre is, maradásra is komplikációmentes szülés esetében. És a maradók megélhessék a minél nagyobb háborítatlanságot a kórházi napok során is.

 

Fotók: Pinterest


Korábbi cikkeink a témában például itt, meg itt, itt,  itt, itt, itt és itt.