A család menthet meg az önzés, a káosz, az embertelenség veszélyétől

A család küldetéséről, alapvető társadalmi funkciójáról tartottak nemzetközi előadást hazánkban.

iskola
2022. május 06. Családháló

A Katolikus Családszervezetek Európai Szövetségének (FAFCE) Vácra összehívott közgyűlése adott alkalmat arra, hogy találkozót adjanak egymásnak azok az egyházi és civil közösségek, állami döntéshozók, akik és amelyek mindannyian a családok felemelésére irányuló megoldásokat keresnek. Május 4-én a váci Piarista Kilátó Központban tartottak számos főpásztor részvételével konferenciát.

Magyarországi és külhoni családszervezetek, családmozgalmak képviselői, családreferensek számára szervezett konferenciával nyitotta meg közgyűlését a Katolikus Családszervezetek Európai Szövetsége Vácott, a 18. századi ferences kolostor felújított és új funkciókra átalakított, ma a piaristák által működtetett épületében. A konferencián a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai is jelen voltak, a megszólalókon kívül Ternyák Csaba egri érsek, Udvardy György veszprémi érsek, Kocsis Fülöp metropolita, Szocska Ábel nyíregyházi püspök, Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát, Varga Lajos váci segédpüspök, a köz- és politikai élet képviselői, így Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.

Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense meghívására érkezett hazánkba és tartja itt tavaszi közgyűlését a FAFCE. Negyven külföldi résztvevő – belga, francia, holland, ír, lengyel, litván, máltai, olasz, osztrák, román, San Marino-i, spanyol, szlovák, ukrán szervezetek képviseletében. Megnyitójában Marton Zsolt azt fogalmazta meg, már maga a helyszín – az alapok, a Szent Istvánhoz fűződő székesegyház, majd a 18. században kezdődő ferences jelenlét – arra emlékeztet, hogy őseink elkötelezettségét a keresztény értékeken álló civilizáció mellett mi is megéljük, és tanúságot teszünk a hitünkről és a krisztusi erkölcsi rendről. Azt hirdetjük és valljuk, hogy „a férfi és a nő szeretetszövetsége, és az ebből fakadó család társadalmi és egyházi létünk alapsejtje, ami nem cserélhető fel semmivel”.

Erdő Péter bíboros, prímás A család részvétele a társadalom fejlődésében című előadásában arra a következtetésre jutott, a közösség – így a család is – tudja megmenteni az embert, a társadalmat az önzés, a káosz, az erőszak veszélyétől, az embertelenségtől. A társadalom igazi fejlődésének, jobbá válásának kulcsa az emberi személy, akit „Isten önmagáért akart”.

Az emberi személy semmilyen körülmények között nem válhat eszközzé saját fejlődésén kívüli célok érdekében. Hivatása túlmutat az időn és téren, arra kapott meghívást, hogy örök szeretetközösségre lépjen Istennel. Szabadságot kapott, s ezzel tudatos lehetőséget a felelős mérlegelésre, a mindenség összefüggésének elfogadására, melyet ha felismer, át kell rendeznie életét. „Isten társas lénynek akarta”, közösségre szóló hivatása van.

Az Isten akarata szerinti emberi közösség nem kollektivista, hanem olyan, amely az emberek sokféleségének és egyenlő méltóságának alapján áll. Ez a közösség önátadást kíván, és azt várja tagjaitól, hogy tudatosan keressék a többiek javát is. Így amikor az emberek jogairól gondolkodunk, nem szabad csak az egyént szem előtt tartanunk. A közösségre szóló hivatásunk teljesítését teszi a „Kísértő” az önzés, a káosz, az erőszak csapdájába. A Gondviselés a családot hívta meg arra a hatalmas feladatra, hogy megmentse az embert. „A család az ember méltóságának megfelelő közösség építésének modellje és nélkülözhetetlen előfeltétele. szükség van rá, tanulni kell tőle, de a Teremtő akaratának megfelelően kell szemlélnünk” – fogalmazott Erdő Péter.

Vincenzo Bassi, a FAFCE elnöke az európai családszervezetek összefogásának jelentőségét emelte ki: Találkozunk, hogy fejlesszük kapcsolatainkat, hogy tanuljunk egymástól, hogy közös céljainkért – ami a család szeretete – együtt tegyünk. Ez a családhálózat jelenti az Egyház jövőjét, amennyiben a lelkipásztorokkal egységben működik. 

„Bár sokan élnek látszólag egyre jobb körülmények között, egyre gondtalanabbul, a mélyben az emberi közösségek a szétesés jeleit mutatják. Mit tehetünk?” – Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök a feltett kérdésre válaszolva videoüzenetében kifejtette: a követendő út, ha „hitet teszünk közösségi értékeink megóvása mellett, és keressük a szövetségeseket Európában és a világban”.

Példaként rámutatott a kutatóintézetek, keresztény szellemi műhelyek, család- és életbarát civil kezdeményezések védőhálójára, a családok mögött álló felekezetekre, mely megerősíti a családbarát kultúránk alapvetéseit.

Schanda Tamás politológus három év alatt háromgyerekes apukává váló életéből vett példákkal tett vallomást a család mellett. Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet stratégiai és koordinációs elnökhelyettese a magyar kormány családpolitikáját mutatta be, amelynek jövőképe a stabil házasságban, saját otthonában élő, a munkát és a magánéletet összeegyeztetni tudó család. Számokkal igazolta annak eredményességét:

A gyermekvállalási kedv a legnagyobb mértékben Magyarországon emelkedett az Európai Unióban. Az elmúlt bő évtizedben Magyarországon megduplázódott a házasságkötések száma, miközben a válási adatok hat évtizedes mélyponton vannak. Jelentős mértékben csökkent az abortuszok száma. 

Az eredeti teljes írás itt érhető el.

(Forrás: Magyar Kurír)

A címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi