A floridai „csendtörvény”: lehetőség az iskolai vallásszabadság védelmére

iskola
2021. június 22. Családháló
A csendtörvény

A HB 529 nevű törvényjavaslat arra kötelezi a tanárokat, hogy minden egyes nap, az első órák előtt biztosítsanak egy percet a diákoknak, amikor néma csend van a teremben, és lehetséges elmélyülni a gondolataikban, akár elmondani egy rövid imát. Ezalatt az idő alatt a tanulók nem zavarhatják meg egymás nyugalmát, a tanárok pedig nem határozhatják meg, sőt nem is befolyásolhatják, hogy miről szóljon a rövid elmélkedés. Így mindenki személyesen eldöntheti, hogy milyen szellemi és lelki munícióval induljon a napja.

Ron DeSantis floridai kormányzó
Harc a vallásszabadságért

Különösen nagy dolog ez egy olyan világban, mikor naponta olvasni a sajtóban, hogy embereket visznek el, tartóztatnak le, ölnek meg, mert a hitüket gyakorolták. S bár a törvényben nem szerepel az ima szó, mégis egyértelmű, hogy a vallásszabadság védelmében jött létre.

Épp az elmúlt hetekben lehetett olvasni egy illinois állambeli kislányról, aki az iskolai szünetben szerette volna olvasni a Bibliáját, de felszólították, hogy ezt nem teheti, majd elkobozták tőle a Szentírást. Jogvédők siettek végül a gyermek segítségére és hatásukra vonta vissza a korlátozást az oktatási intézmény. Ehhez képest Florida ezentúl hivatalos lehetőséget biztosít a szabad vallásgyakorlásra, az iskolai kereteken belül.

Pár perc nyugalom

„A mai rohanó társadalomban túl kevés embernek adatik meg, hogy akár csak egy pillanatnyi csendes elmélkedést is átéljen, mielőtt fejest ugrana a mindennapi élet tevékenységeibe” – áll az új törvény szövegében.

DeSantis szerint a fiatalokat különösen sújtja a csendes elmélkedés lehetőségének hiánya. A republikánus kormányzó úgy találja, hogy nemcsak a fiatalok, hanem az egész társadalom jól jár az új rendelkezéssel.

Richard Corcoran, az állam oktatási biztosa is örömét fejezte ki a „csendtörvény” elfogadásával kapcsolatban. „Tudjuk, hogy sok gyermek küzd mentális egészségügyi problémákkal, amelyek nagyban befolyásolják a család és az iskola életét.” Szerinte a HB 529 azért is rendkívüli, mert lehetőséget teremt a szülők és gyermekek közti folyamatos beszélgetésre, elindít kommunikációs folyamatokat.

vallásos fiatal
Égető szükség van az elmélyülésre a társadalmi zűrzavarban

Randy Fine képviselő, aki szintén a törvényjavaslat lelkes támogatója, kifejtette, hogy

a csend pillanatára égető szükség van egy olyan világban, amely tele van „technológiai, a média által vezérelt társadalmi zűrzavarral”.

Majd hozzátette „mindannyian ezekben a múló pillanatokban találhatjuk meg magasabb rendeltetésünket”.

Florida új törvénye tehát, ha burkoltan is, de mindennap esélyt ad az imádkozásra az iskolákban!

Győzedelmeskedett a hit: jogvédők léptek fel egy amerikai diák vallásszabadságáért

A klasszikus családmodellről prédikált az idős lelkész, bilincsben vitték el

A kereszténység támadás alatt áll – interjú a bibliai idézet miatt megtámadott finn belügyminiszterrel

A kiemelt kép forrása: Christian Headlines