A plusz kromoszómával rendelkezőknek is van joguk az élethez

Dél-Dakotában törvény tiltja a Down-szindrómás csecsemők abortuszát

iskola
2021. július 08. Családháló
Elsöprő többséggel

Az új törvény (HB 1110) megtiltja majd az abortuszt végző orvosoknak, hogy tudatosan elvetessenek egy magzatot azért, mert a babának Down-szindrómája van, vagy lehet. Kivételt képezne ez alól, ha az abortusz „szükséges a terhes nő életének megmentéséhez, mert az életét fizikai rendellenesség veszélyezteti (…) ha más orvosi eljárás nem elegendő erre a célra”.

A dél-dakotai törvényhozás mindkét kamarája egyhangúlag elfogadta a tilalmat. Az állami szenátus 35-0, a képviselőház pedig 68-0 arányú elsöprő többséggel szavazta meg az életpárti törvényt.

Down-szindróma
Isten mindenkit felruházott az élethez való joggal

A kormányzó korábban úgy nyilatkozott, ha tehetné minden meg nem született csecsemőt megvédene az abortusztól, de az amerikai legfelsőbb bíróság – a Roe kontra Wade ügyben hozott ítélet alapján – ezt megtiltja az államoknak.

„A szívünk mélyén tudjuk, hogy mindannyiunkat Isten teremtett, majd felruházott az élethez való joggal. Ez mindenkire igaz, beleértve a plusz kromoszómával rendelkezőket is. Tehát minden meg nem született gyermeket megillet az élethez való jog” – hangsúlyozta Noem.

A kormányzó a Twitteren egy Down-szindrómás kisbabával a karjában ünnepelte az új életvédő törvény életbe lépését. „A kis Valentina Duffy olyan gyönyörű baba, és történetesen Down-szindrómás” – írta a tweetben.

A Down-szindrómás babákat már az anyaméhben diszkriminálják

A jogszabály életbe lépését többen akadályozták. A mellette tanúskodó szakértők kiemelték, hogy a Down-szindrómás születendő babákat gyakran diszkriminálják az anyaméhben. Egy februári meghallgatás során Dr. Tara Sander Lee, a Charlotte Lozier Intézet kutatója és klinikai tudósa az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányokra mutatott rá, amelyek szerint a Down-szindrómával diagnosztizált magzatok esetében 61-93 százalék közötti az abortusz aránya.

„A beteg elpusztítása nem gyógyító orvoslás. A Down-szindróma diagnózis esetén végzett abortusz mai aránya nem más, mint az eugenika modernkori formája” – fejtette ki Lee a bizottságnak.

A törvény mellett állt ki többek között Katie Shaw fogyatékossági jogvédő is, aki Down-szindrómás. „Segítsük a Down-szindrómásoknak, hogy legyen esélyük. Tegyük csodálatosabbá a világot”.

A Down-szindrómás magzatokat elképesztően magas arányban vetetik el. A The Atlantic és a CBS News nemrégiben megjelent riportja szerint

a Down-szindrómára pozitív eredményt mutató magzatoknak Izlandon közel 100 százalékát, Dániában 95 százalékát, Franciaországban, pedig 77 százalékát abortálják.

magzat
A szűrővizsgálatok csak rontják az esélyeket

A halálos megkülönböztetés a születés előtti tesztelés fejlődésével egyre csak súlyosbodik. A European Journal of Human Genetics című folyóiratban nemrég megjelent egy cikk, amely szerint az Egyesült Királyságban a Down-szindrómával született csecsemők száma 54 százalékkal csökkent, amióta a nem invazív prenatális szűrővizsgálatok, körülbelül egy évtizede elérhetővé váltak.

Szülők nyomás alatt

Ráadásul a szülők gyakran nyomás alatt érzik magukat, hogy elvetessék a Down-szindrómás és más fogyatékossággal született babákat. Egy anyuka nemrégiben azt mondta a BBC-nek, hogy 15 alkalommal gyakoroltak rá nyomást, hogy vetesse el születendő lányát, egészen a baba születésének pillanatáig. Egy másik anya a New York-i Brooklynból elmondta, hogy az orvosok hetekig próbálták meggyőzni, hogy abortálja születendő fiát.

Az utóbbi időben prominens abortuszpárti csoportok, köztük a NARAL és a Planned Parenthood nyíltan amellett érvelnek, hogy az abortusz bármilyen okból rendben van, beleértve a diszkriminációt és a nemi szelekciót is. „MINDEN érv elfogadható az abortuszra” – bátorít a gyilkolásra Colleen McNicholas, a Planned Parenthood abortuszszakértője.

Életvédő törvények állandó blokkolása

Az elmúlt években több állam is törvényt fogadott el a születendő babák diszkriminációtól való védelmére. Arkansas, Ohio, Észak-Dakota, Missouri és Indiana is köztük van, de a legtöbbjük diszkriminációellenes törvényét bírósági úton blokkolják.

Ha ezeket a törvényeket „életben hagynák”, akkor évente több ezer meg nem született baba menekülhetne meg az abortusztól.

Forrás: Lifenews.com

A fiam által egy jobb világba csöppentem

Down-szindrómás édesapjának köszönheti az egyetemista, hogy az orvosira jár