A tökéletes strandpalacsinta otthon is elkészíthető

Édes vasárnap
2025. június 08. Családháló

Korábban sosem fordult meg a fejemben, hogy tejmentes palacsintát készítsek, és őszintén megvallva, azt sem sejtettem, hogy az igazi strandpalacsintát tejérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Egy szép napon azonban az esélytelenek nyugalmával megkérdeztem a balatoni lángosost arról, van-e tej a palacsinta tésztájában. A válasz még engem is meglepett, pedig gyakorlott laktózérzékenyként azt hittem, már nem tudnak meglepetést okozni. Azóta az egész családnak így készítjük a tésztát, ami nem csak finom, de egyszerű és költséghatékony is. Ráadaásul nem ragad le.

A palacsinta nem egy könnyen elkészíthető étel. A mai napig tud számomra meglepetéseket okozni, pedig ha a csuklóm engedi, vígan feldobom és elkapom a tésztát a levegőben. De nem volt ez mindig így, és a tökéletes palacsinta receptjére is csak nemrég bukkantam rá. Az igazi meglepetés azonban az, hogy ebbe se cukor, se tej, se olaj nem való, mégis olyan könnyen elkészíthető, hogy még a tíz éves gyerekem is képes azóta egyedül (na jó, kis segítséggel) palacsintát sütni.

Merthogy az igazi strandpalacsinta receptje költséghatékony, egyszerű, nincs semmi bonyolító tényező, egyetlen titka a hideg vízben és abban rejlik, hogyan adagoljuk bele a hozzávalókat. Fontos a megfelelő serpenyő is, mi egy nagy, zománcozott palacsintasütőt használunk erre a célra. A lényeg, hogy olyan edényben készítsük, ami nem ragad le. Én a csuklóm miatt már nem dobom fel a tésztát, de ha valaki ügyes, ezt a fajtát nyugodtan lehet dobálni is!

Induljon tehát a strandszezon!

Hozzávalók:

50 dkg liszt

3 db egész tojás

1 tk só

1 liter hideg(!) víz

kb. 1 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A palacsinta bekeveréséhez készítsük elő a hozzávalókat: egy magas falú lábosba üssük bele a három tojást és robotgép segítségével alacsony fordulatszámon kezdjük el kikeverni a sóval, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet (kanalanként) és a hideg vizet (1-1 löttyintést) felváltva, hogy mindig egy könnyen keverhető, nem túl sűrű, csomómentes masszánk legyen. Ha elkészültünk vele, tegyük a hűtőszekrénybe egy órára pihenni.

Sütés előtt alaposan hevítsük fel a serpenyőnket, minél forróbb, annál szebben fog viselkedni a tészta. Minden palacsinta előtt kenjük ki a serpenyőt olajjal, és amikor már ez is felhevült, öntsük bele merőkanállal a tésztát úgy, hogy közben óvatosan forgatjuk a serpenyőt, hogy a tészta mindenhol szép egyenletesen befedje. (Sokat segít, ha van egy olyan merőkanalunk, amit „mértékegységéként” használhatunk egy-egy palacsintához elegendő mennyiséghez.)

Csak akkor fordítsuk meg, ha a tészta már annyira átsült, hogy a széle szépen elválik a serpenyő oldaláról. Óvatosan nyúljunk alá egy lapos fakanállal, és egy határozott mozdulattal fordítsuk át a másik oldalára, hogy az is szép színt kapjon. Ezt az oldalát már süssük rövidebb ideig, majd óvatosan csúsztassuk egy tányérra, és ismételjük meg a műveletsort a következő palacsintával.

Ebből a receptből körülbelül 20-30 palacsinta jön ki – a serpenyő méretétől függően. Egy öt tagú család ezt vígan megeszi egyszerre, úgyhogy ha többen vagyunk, bátran emeljük a mennyiséget!

Jó étvágyat hozzá!

Raj-Czefernek Léna

Kapcsolódó:

https://vasarnap.hu/2025/06/01/putnoki-retes-egy-elfeledett-recept-dednagymama-konyhajabol/

Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna