Állami támogatást javasol az olasz Liga a templomban esküvő pároknak

Húszezer eurónak, vagyis nyolcmillió forintnak megfelelő összeggel akarják segíteni a házasodni vágyó párokat.

iskola
2022. november 21. Családháló

A menyasszonyi ruha, a gyűrűk, az ünnepi ebéd és a fényképek kifizetését is támogatja a Liga jobboldali kormánypárt, amely törvénytervezetet nyújtott be kizárólag a templomi esküvők támogatására.

Húszezer eurónak, vagyis nyolcmillió forintnak megfelelő összeggel akarják segíteni a házasodni vágyó párokat. Az egyetlen feltétel, hogy templomban mondják ki az igent.  A támogatásban azok részesülhetnének, akiknek éves bruttó jövedelme nem haladja meg a 23 ezer eurót, és feltételként szabják azt is, hogy a házasulandóknak legalább tíz éve olasz állampolgársággal kell rendelkeznie.  

A Matteo Salvini vezette jobboldali párt ugyanezt a javaslatot már 2019 áprilisában a parlament elé terjesztette, de akkor a 2019-es kormányválság miatt nem sikerült elfogadni. Most a Liga a kormányzó jobboldali koalíció tagjaként biztos parlamenti többségre számíthat.

A párt korábbi közleménye szerint a kezdeményezéssel a házasságok, valamint az egyházi esküvők számát kívánják növelni.          

Az Istat statisztikai hivatal legutolsó adatai szerint 2019-ben valamivel több, mint 184 ezer házasságot kötöttek, hat százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. A templomi esküvők aránya 47,4 százalék volt, miközben 1990-ben az esküvők több mint 82 százaléka még egyházi volt.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay.com