Amerika és az abortusz – a szavazók fele egyetért a Roe kontra Wade eltörlésével

Bár a szavazók többsége választáspártinak vallja magát, most mégis érdekes eredményt hozott a közvélemény-kutatás.

iskola
2022. július 01. Családháló

Annak ellenére, hogy több amerikai szavazó vallja magát választáspártinak, mint életvédőnek, a megkérdezettek fele helyesli a legfelsőbb bíróság legutóbbi döntését, amely hatályon kívül helyezte az 1973-as Roe kontra Wade-határozatot.

Új közvélemény-kutatás látott napvilágot, amely meglepő eredményeket hozott az amerikai abortuszvita kapcsán. A Rasmussen Reports telefonos és online felmérést végzett a témában, amely szerint az amerikaiak többsége támogatja a legfelsőbb bíróság döntését a Roe kontra Wade eltörlésével kapcsolatban.

Mint ismeretes, az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága is – múlt héten érvénytelenítette azt az 1973-ban született és azóta is precedensként szolgáló döntést, amely szabályozta az abortuszok korlátlan hozzáférését a tengerentúlon. Az új helyzetben a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e a művi terhességmegszakítást.

Az új helyzet heves vitákat generál az országban, amely eddig meglehetősen liberális módon kezelte a terhességmegszakításokat.

Sok ismert személyiség érezte úgy, hogy meg kell szólalnia a témában, ám úgy tűnik, nem feltétlenül a többség véleményét hangoztatják: erre enged következtetni legalábbis a Rasmussen közvélemény-kutatása. 

Az új országos felmérés szerint ugyanis az Egyesült Államok lehetséges szavazóinak 50 százaléka helyesli a legfelsőbb bíróság abortuszra vonatkozó döntését, ebből 38 százalék határozottan támogatja a jogalkotókat. Ezzel szemben csupán körülbelül 45 százalék nem helyesli a döntést, s közülük 38 százalék az, aki határozottan helyteleníti az új szabályozást.

Pártpreferencia tükrében nézve a dolgot: a republikánus szavazók 75 százaléka helyesli a legfelsőbb bíróság Roe kontra Wade-ügyet hatályon kívül helyező döntését, és csupán 20 százalékuk nem helyesli, míg a demokraták között 71 százalék helyteleníti a legfelsőbb bíróság abortuszra vonatkozó döntését, de 25 százalék helyesli azt. A bizonytalan szavazók között 53 százalék a támogatók aránya, és 42 százalék utasítja el az új jogrendet.

Forrás: Lifenews.com

A címlapkép forrása: Pixabay/esudroff