Csempésszünk egy kis izgalmat az őszbe ezzel a fügés-karamellás süteménnyel!
Nemrég kaptunk egy hatalmas adag fügét. Évek óta készítünk belőle finom lekvárt, bár ebben főleg a nagymama remekel, de frissen, étkezések mellé, sőt, salátába is nagyon szeretjük. Ám most valami nassolnivalóra vágytunk, így az alábbi édes, pikáns őszi recept lett a befutó. Bár nem látszik egyszerűnek, valójában egy kis csavarral készült keverős süteményről van szó, ne féljünk belefogni.
Egyre többször érik be a füge hazánkban, mi is beszereztünk egy csemetét, amely szorgalmasan hozza az édes terméseket. Legtöbbször finom csemegének esszük, egy-két szemet salátába is szoktunk kockázni belőle. A nagyszülőknél viszont már ipari mennyiséget termő fa van, a gyümölcs legtöbbször a nagymama kondérjában végzi, végtelenül finom lekvár készül belőle. Ám mivel mi nyersen is szívesen fogyasztjuk ezt az édes finomságot, nemrég kaptunk belőle egy jókora adagot.
Mivel az átlagosnál kicsit nehezebben fogyott, nekünk pedig nem volt időnk befőzni, kerestem hozzá valamilyen egyszerű receptet. Így találtam rá erre a szaftos, különleges csemegére, ami akár önálló tortaként is megállja a helyét. Bátran vágjunk bele, mert a füge nagyon hálás gyümölcs, különleges és zamatos, ráadásul otthon elkészítve tizedannyiba kerül, mint ha cukrászdában vennénk fügetortát.
Mi minden süteményt tejmentesen készítünk, hogy a család minden tagja ehesse, most sem volt ez másként, de aki tudja, készítheti vajjal a karamellát, tejjel az alapot. A füge egy nagyon édes gyümölcs, így a tésztában kevés a cukor, és egy kis teljes kiőrlésű liszt is lassítja a felszívódást.
Igazi kuckózós, édes finomság lett a végeredmény. Vigyázat: ki kell fordítani a végén a formából, úgyhogy mindenképpen ügyeljünk rá, hogy ne ragadhasson oda a teteje!
Hozzávalók
A tetejére:
10 nagyobb szem vagy 15 kisebb füge – kb. 25-30 dkg
5 dkg margarin
10 dkg cukor
2 ek méz
Fél vaníliarúd kikapart magja vagy egy csomag vaníliás cukor.
A tésztába:
125 g liszt + 125 g teljes kiőrlésű liszt (én búzalisztet használtam, de tönköly is megfelelő)
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 dl rizstej
2 tojás
1 dl olaj
80 g cukor
fahéj ízlés szerint
1 mk só.
Elkészítés
Először tisztítsuk meg a fügét: nem kell meghámozni, csak mossuk meg, vágjuk félbe, és vágjuk le róla a szárát. Készítsünk elő egy kapcsos tortaformát, aminek az alját kibéleljük sütőpapírral. Nálunk 28 cm-es volt a forma. Ezt követően egy lábosban kis lángon karamellizáljuk a 10 dkg cukrot a mézzel és a margarinnal, a végén tegyük hozzá a vaníliát is. Ezt a masszát nem kell sokáig főzni, nem lesz klasszikus karamell-színe, inkább sárgás marad.
Ha készen vagyunk, öntsük bele a karamellt a tortaformába, és szépen terítsük el, majd mielőtt még kihűlne, sorakoztassuk bele a fügét, a félbevágott felével lefelé fordítva.
Keverjük ki a tésztát: először külön a száraz hozzávalókat, lisztet, sütőport, sót és fahéjat elegyítsük. Egy másik, nagyobb tálban pedig a felvert tojásokhoz adjuk hozzá először a cukrot, majd az olajat, és a rizstejet. Végül ebbe szórjuk bele apránként a lisztet és keverjük csomómentesre.
Öntsük a masszát a fügékre, és toljuk az egészet 200 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Ha készen van, legalább 15 percig pihentessük, mielőtt kifordítanánk.
Jó étvágyat hozzá!
Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna