Cupcake gyorsan, egyszerűen – hamisítatlan őszi recept almával és fahéjjal

Aktuális
12 órája Családháló

Itt az ősz, és vele együtt az almaszezon. Bár egész évben kapható ez a finom, lédús gyümölcs, nekem mégis ilyenkor esik a legjobban. Ez a friss, savanykás csemege megfelelő fűszerekkel párosítva hamisítatlan őszi hangulatot teremt a lakásban egy pillanat alatt, ami az egész családot elvarázsolja.

Sajnos az ősszel együtt megérkeztek a betegségek is, és a család egyik fele már pár hét iskolába-óvodába járás után küzdeni kezdett a különböző szezonális nyavalyákkal. Szerettem volna egy kis vidámságot és kellemes őszi hangulatot csempészni a betegeskedők szívébe, ráadásul hetek óta gyönyörű, finom almákat kínálnak a helyi termelői piacokon, így adta magát a lehetőség, hogy valami illatos, almás-fahéjas süteményt készítsek.

Arra azonban sem időm, sem kedvem nem volt, hogy töltelékkel, dagasztással, kelesztéssel bajlódjak, ezért nagyon megörültem, amikor rátaláltam erre az egyszerű, őszi receptre, amit egy kis mascarponés krémmel és némi díszítéssel dobtunk fel, hogy a zordabb őszi napok is vidámabban teljenek.

Szimpla kavarós recept ez, variálható fűszerekkel, és sok krémmel: bátran tegünk bele több fűszert, vagy hagyjuk el, ha valamit nem szeretünk belőle. Én a szerecsendiót például majdnem kihagytam, de végül tettem bele egy keveset, és milyen jól tettem! Egzotikus-illatos és egyáltalán nem tolakodó a jelenléte ebben a receptben.

Ez most a családunkban élő tejérzékenyekre való tekintettel rizstejjel készült, azzal is nagyon jól működik. Pár muffint kopaszon hagytunk, mert a mascarponés krémet nem igazán szeretem növényi hozzávalóval helyettesíteni, de növényi mascarponéból is lehet krémet készíteni, és az is működőképes, ha valaki szeretné kipróbálni.

Hozzávalók (12 db muffinformához):

A tésztába:

125 g margarin

1 cs vaníliás cukor

150 g cukor

2 egész tojás

1 dl rizstej (lehet sima tej is)

csipet só

1 kk fahéj

1/2 kk szerecsendió

1 kk sütőpor

1 kk szódabikarbóna

200 g liszt

2 db közepes alma hámozva, felkockázva

A krémhez: 

250 g mascarpone (laktózmentes)

negyed vaníliarúd kikapart magja (használhatunk vaníliás cukrot is, ha nincs otthon vaníliánk)

50 g porcukor

A díszítéshez:

Apró cukorszívecskék vagy cukorszórás, de ez elhagyható

Elkészítése:

Melegítsük a sütőt 180-200 fokra, és béleljük ki színes, vidám kapszlikkal a muffin formánkat. Ezután keverjük össze a tészta száraz hozzávalóit (liszt, só, sütőpor, szódabikarbóna, fűszerek), majd keverjük ki a cukrot, vaníliás cukrot a margarinnal (én mindig megolvasztom kicsit a margarint, de óvatosan, nehogy annyira meleg legyen, hogy a beleütött tojás összeugorjon tőle). Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, a (rizs)tejet, majd a száraz hozzávalókat és keverjük csomómentesre. Ezután hámozzuk meg az almát és felkockázva keverjük bele azonnal a masszába, hogy ne barnuljon meg a levegőn.

A tésztát kanalazzuk az előkészített muffin formába, majd süssük 23-25 percig (tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e). Miközben sül a tészta, keverjük ki a krémet egy robotgép segítségével.

Ha elkészült a sütemény, várjuk meg, amíg kihűl, és csak ezt követően nyomjuk rá habzsák segítségével a krémünket, majd díszítsük a tetejét tetszés szerint. Habzsák híján használjunk kanalat és azzal púpozzuk a tetejére a mascarponét, kicsit rusztikusabb lesz a látvány, de ugyanúgy el fog fogyni.

Jó étvágyat hozzá!

Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna