Ez csak vessző, de nem a pont: az öregség szép kor, csak nehéz elviselni

Az időskorról Szabó Erdős Erzsébet pszichológus tartott előadást gyergyószékieknek - tanácsai mindenkinek hasznosak.

iskola
2023. április 20. Családháló

Az idős korról tartott előadást az Idősek nappali foglalkoztatójába járó gyergyószékieknek Szabó Erdős Erzsébet pszichológus. A Gyulafehérvári Caritas intézményében rendezett eseményről a Romkat.ro oldalán olvashatunk beszámolót, melyből sok jó tanácsot meríthetünk idősebb napjainkra.  

Akkor vesszük észre az öregedést, ha elkezdődik a kopás a testben. Kopnak a fogak, megjelennek a ráncok, megőszül a haj, a férfiak kopaszodni kezdenek – ezek visszafordíthatatlan külső jelek, de a nő például akkor érzi, hogy öregedni kezdett, mikor a lánya nővé érik. Ilyenkor megjelenhet az irigység, hisz a fiatal szép, ő megvalósítja azokat a vágyakat, ami nekünk nem sikerült. Az irigykedés nem azt jelenti, hogy rosszak vagyunk, csak fáj, hogy a vágyaink nem teljesültek.

Nincs mindennek vége, a romló egészség nem kell, hogy maga után vonja a teljes lemondást, bezárkózást, mert Szabó Erzsébet szerint minden változás az életben csak vessző, de nem pont.

Hogy élhetőbb legyen az élet, érdemes a tükörrel szembenézni, elfogadni, aki onnan visszatekint ránk, mert Isten teremtett, nem én magamat, elfogadom az én arcomat. Soha nem késő valami újat megtanulni, nagyokat beszélgetni, jóízűt nevetni, a szép ruhákat kár a szekrényben tartogatni, és érdemes mosolyogni… a hozzá való érzés majd megjön valahonnan.

Keresni más emberek társaságát, adni, adni, mert minél több jót adunk, annál erősebb lesz az immunrendszerünk! Ne bántsunk, se mást, se önmagunkat.

Az élet olyan rövid, hogy nincs idő a veszekedésre. Akkor tudnak minket szeretni, ha mi is szeretni tudunk! – hangzottak a pszichológus javaslatai.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható el.

Forrás: Romkat.ro

A címlapkép forrása: Pixabay.com