Fűrész Tünde: A házasság lehetőség

Fiatalon összeházasodni olyan lehetőség, amelyet nem érdemes elszalasztani.

iskola
2023. február 19. Családháló

Saját tapasztalatból tudom, hogy házasságban élni jó, és fiatalon összeházasodni olyan lehetőség, amelyet nem érdemes elszalasztani  Fűrész Tündével a Kopp Mária Intézet vezetőjével beszélgettünk. 

– Minden generáció életében vannak kihívások. Hogy látja, a mai fiatalok, friss házasok mely nehézségekkel szembesülnek?

– Az elmúlt években a legnagyobb nehézséget elsősorban az jelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt a fiataloknak nehezebb volt ismerkedni, kapcsolatot építeni, mint korábban. Ezek utóhatása mára oldódott, de időnként azért még érzékelhető. A megváltozott világgal együtt járó elszigetelődés ráerősített azokra a közösségi médiában, fogyasztói kultúrában jelenlévő üzenetekre, amelyek azt hangsúlyozzák, „te vagy a fontos”, „magadat helyezd minden más elé” és csak a „tökéletes” lehet megfelelő.

Mindezek kihatottak a párkapcsolatok alakulására is.

Szerintem a legnagyobb kihívás a mai fiataloknak éppen az, hogy elfogadják, tökéletes pár nincs, és már az is nagyszerű, ha megtalálják azt a társat, aki éppen elég jó nekik és akivel kölcsönösen szeretik egymást.

– A tökéletesség üldözése már a házasságkötésnél megjelenik, óriási esküvői iparág épült ki, ahol hatalmas összegeket kérnek el egy-egy szolgáltatásért. 

– Pedig tényleg nem kell a tökéletességre törekedni, legalábbis nem arra a tökéletességre, amit a hollywoodi filmek sugallnak. Fontos, hogy a fiatalok ne az elérhetetlenben gondolkozzanak. Egy esküvőt és lakodalmat nem az ára, hanem a hangulata tesz egyedivé. Érdemes megtanulni az idősebb korosztálytól azt, hogy hogyan lehet addig nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

Az esküvőben nem a formalitások a döntőek, hanem két ember elhatározása.

Valószínűleg kevesebből is lehet nagyon szép és meghitt esküvőket tartani.

– 2010 óta számos támogatást is igénybe vehetnek a házasok.

– Igen, olyan időket élünk, amikor korábban elképzelhetetlennek hitt mértékű támogatásokat kaphatnak a fiatalon családot alapító párok. A babaváró támogatással egy fiatal pár 10 millió forintot kaphat a közös életük kezdéséhez. Ez olyan lehetőség, ami sehol máshol nincs a világon. Emellett a csok, az szja-mentesség, vagy a diákhitel elengedése is mind segít abban, hogy a fiatalok számára jóval kisebb anyagi akadályt jelentsen a családalapítás. 

– Gyakorta hamiskásan jelenik meg maga a házasság is a média számos csatornáján. Mennyiben befolyásolják ezek a magyar fiatalokat?

– Biztosan van hatása a fiatalokra annak, hogy sokszor a házasságot negatív fényben tüntetik fel sorozatokban vagy akár hírműsorokban. Sajnos nagyobb a hírértéke annak, ha valaki veri a feleségét vagy válik a házastársától, mint annak, hogy harmóniában élnek. A média sajátossága, hogy a pozitív üzenetek kevésbé „kelendőek”, de szerencsére azért látni arra is számos példát, amikor a házasság, mint érték jelenik meg egy-egy műsorban, filmben, írásban. Ehhez nyújt terepet a Házasság hete, amelyet immár tizenhatodik alkalommal rendeztek meg Magyarországon.

Ennek során sok bátorítást kaphatnak azok, akik szeretnék kimondani a boldogító igent és azok is, akik már házasságban élnek.

Immár negyed évszázadnyi házasságban töltött idő után, saját tapasztalatból is csak megerősíteni tudom, hogy házasságban élni jó, és fiatalon összeházasodni olyan lehetőség, amelyet nem érdemes elszalasztani, hiszen a házasság nem korlátozza az embert, hanem sokkal inkább felszabadítja.

A mai napig hálát adok a Jóistennek, amiért fiatalon, már a húszas éveink során szülővé válhattunk, ami megadta az esélyét annak, hogy pár éven belül nagycsaláddá váljunk.

Több felmérés is azt mutatja, hogy a magyar fiatalok többsége házasságban szeretne élni, ezért én bizakodó vagyok, hogy idehaza sem a házasság, sem pedig annak értéke nem fog megkopni a jövőben sem.

Tóth Gábor

https://vasarnap.hu/2023/02/09/hazassag-hete-furesz-tunde-csalad-kopp-maria-intezet/

https://vasarnap.hu/2023/02/15/kokas-katalin-szeretek-szulni/

https://vasarnap.hu/2023/02/13/hazassag-hete-hamar-donat-hamar-noemi-kopp-maria-intezet/

A címlapkép forrása: Pixabay.com