Gyorsított eljárás segítheti a legkisebbek védelmét a netflixes és ahhoz hasonló tartalmak esetén

Mit tehet a Médiahatóság azokkal a tartalomszolgáltatókkal, amelyek nem teljesítik a magyar törvényben előírt kötelezettségeket?

iskola
2022. augusztus 19. Családháló

Amint arról a Vasarnap.hu is beszámolt, a Netflix egyik magyarul is futó rajzfilmsorozata homoszexuális csókjelenettel érzékenyíti a legfiatalabb nézőközönséget új évadában. Az eset kapcsán a CitizenGo petíciót indított, amellyel a szülők jelezhetnek a tartalomszolgáltató felé, de vizsgálódik a magyar Médiahatóság is, hiszen a film besorolása szerint már hétéves kortól ajánlott. 

A Vasarnap.hu megkereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Osztályát, hogy megtudjuk, mit tehetnek annak érdekében, hogy a legkisebbeket megvédjék ezektől a tartalmaktól, és hol tart jelenleg a vizsgálat az ügyben. 

– A Netflixen megjelent Krétakori tábor című sorozatban homoszexuális csókjelenet szerepel egy 7 évesek számára is megtekinthető besorolást kapott részben. Sajtóértesülések szerint az NMHH vizsgálatot indított az ügyben. Jött válasz a holland társhatóság részéről a megkeresésükkel kapcsolatban?

– Sajnos több médiumban tévesen jelent meg (azóta többen korrigálták), hogy az NMHH már megkereste a holland társhatóságot. Külföldi társhatóságot akkor kereshet meg a magyar hatóság, ha egy már lezárult vizsgálat azt állapítja meg, hogy az adott műsorszám vagy tartalom a magyar szabályok szerint jogszabályt sért. A szóban forgó netflixes tartalommal kapcsolatban még zajlik a hatósági ellenőrzés.

– Terveznek-e változtatni a jelenleg érvényben lévő szabályozáson, hiszen az főleg a mozifilmekre valamint a televízió- és rádióműsorokra vonatkozóan szabályozza a korhatári besorolás kritériumait, míg a világ trendje egyre inkább a lekérhető médiatartalmak felé halad?

– A lekérhető médiaszolgáltatások esetében is vannak gyermekvédelmi szabályok azon alapvető jogalkotói célnak megfelelően, miszerint a kiskorúak a fejlődésükre káros hatással lévő médiatartalmakkal lehetőség szerint ne találkozzanak – a médiaszolgáltatóknak az Mttv. 11. § (1) és (2) bekezdéseiben foglaltak alapján hatékony műszaki megoldásokat kell alkalmazni, hogy az V. (tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott) és VI. (pornográfiát vagy szélsőséges, indokolatlan erőszakot tartalmazó) kategóriákba sorolt műsorszámok kiskorúak számára ne legyenek elérhetők.

– Létezik-e olyan, országokon átívelő megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy ilyen esetben, mint a Netflix legutóbbi műsora, törvényileg is fel tudjanak lépni a nem megfelelő besorolás, illetve egyéb, hazánkban törvénysértésnek számító tartalomszolgáltatás ellen?

– A médiatörvény az uniós szabályozással összhangban határozza meg azokat a feltételeket, amelyek fennállása esetén a Hatóság eljárhat a más tagállamban letelepedett (lineáris és lekérhető) médiaszolgáltatóval szemben, továbbá rögzíti az érvényesíthető intézkedések, jogkövetkezmények körét, és az ezen intézkedések érvényesítését megelőzően kötelezően lefolytatandó konzultációs eljárás lépéseit. Az NMHH is tagja az Audiovizuális Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Szabályozó Hatóságok Európai Csoportjának (ERGA). A hatóságok egyetértési megállapodása biztosítja a konvergens és határokat átlépő audiovizuális szolgáltatások növekvő jelentősége által támasztott kihívások, így a jogsértések hatékony kezelését is.

A megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy – meghatározott feltételek fennállása esetén – a hatóság gyorsított eljárás lefolytatását kérje a nem magyar joghatóság alatt álló médiaszolgáltatókkal szemben, a határokat átlépő jogsértésekkel kapcsolatban a megkeresett hatóságtól. A hatóságok közötti együttműködés egyszerűsítésére formanyomtatvány kerül bevezetésre, amely megkönnyíti a hatóságok közötti kapcsolatfelvételt.

Magyarország számára a megállapodás különös jelentőséggel bír, mert nagyszámú, külföldi joghatóság alá tartozó audiovizuális médiaszolgáltatás irányul az országra.

– Lehet blokkolni azokat a tartalomszolgáltatókat, amelyek nem teljesítik a magyar törvényben előírt kötelezettségeket?

– Nem, a magyar médiatörvényben előírt kötelezettségek megsértése esetén nincs lehetőség blokkolni a tartalomszolgáltatókat. Bármilyen elektronikus adat ideiglenes vagy végleges hozzáférhetetlenné tételét kizárólag büntetőügyben a bíróság, továbbá külön törvényben meghatározott hatóság rendelheti el határozatában. Ilyen hatóság többek között a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. A hozzáférhetetlenné tétel teljesítésére elsősorban a tárhelyszolgáltató köteles, ahol a kifogásolt tartalom megtalálható. Ha a tárhelyszolgáltató nem teljesíti a hozzáférhetetlenné tételt, úgy végső megoldásként elrendelhető a jogszabálysértő tartalomhoz való hozzáférés megakadályozása, amelyet a hozzáférést biztosító elektronikus hírközlési szolgáltatók és a kereső- és gyorsítótár szolgáltatók kötelesek végrehajtani.

Címlapkép: Pixabay.com