Hangolódjunk ezzel az egyszerű mézeskalács recepttel!

Aktuális
9 órája Családháló

Nincs karácsonyi készülődés mézeskalács nélkül – szól a családi alaptétel. Jómagam már gyermekeim születése előtt belekezdtem az adventi sütögetésbe, dacára annak, hogy alig eszem a közkedvelt édességből. A mézeskalács viszont ideális ajándék, ráadásul az egész család nagyon szereti. Gyerekekkel pedig igazi adventi hangolódást jelent a sütögetés és a díszítés is. Pár éve a tökéletes receptet is megtaláltam hozzá.

Én ugyan nem vagyok oda a mézeskalácsért, de ez sosem akadályozott meg abban, hogy a családom, a szomszédok, vagy a gyermekeim örömére készítsek belőle egy-két szakajtóval. Sok évig küzdöttem ugyan a ragacsos, hol kemény, hol túl lágy tésztával, de végül sikerült ráakadnom az alábbi gyöngyszemre, amivel igazán egyszerű és (ha előkészülünk), akkor gyors mézeskalács készíthető.

Mivel fő ellenségünk a ragadós tészta, mindenképpen érdemes egy nappal előbb bekeverni. Ha így teszünk, akkor tökéletesen formázható lesz, kisgyerekek mellett is könnyű vele dolgozni és nem tapad. Estére pedig finom, karácsonyi illat lepi majd be az egész lakást!

Nálunk a díszítés is családi program, de először jöjjön a sütögetés! Mivel iszonyat tempóban fogy, ha ajándékba is szánunk, rögtön duplázhatunk!

Tipp: ha van angyalka formánk, készítsünk belőle ajándékkísérőt, írókával mindenkinek rá tudjuk írni a nevét!

Hozzávalók:

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

25 dkg méz

5 dkg margarin

Fél zacskó mézeskalács fűszerkeverék (de lehet kevesebb és több is, attól függően, mennyire szeretjük az erős ízeket)

4 púpozott kávéskanál szódabikarbóna

1 tojás

Elkészítése:

Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd olvasszuk fel a mézet és a margarint egy kis lábosban. Ha összekeveredett, azonnal vegyük le a tűzről, nem szabad forrnia. Öntsük hozzá a folyékony masszát a száraz hozzávalókhoz, majd kissé elegyítsük el. Ha már nem forró, adjuk hozzá a tojást, és gyúrjuk össze jó alaposan. Ha túl keménynek tűnik a tészta, akkor 2-4 evőkanál meleg vízzel tudjuk lazítani, ha túl lágy, akkor kis lisztet keverhetünk még hozzá. Csomagoljuk fóliába, és egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy másnapra jól formázható legyen.

Ha szépen összeállt és megdermedt a tészta, kicsit gyúrjuk át, és lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél cm vastagságúra, majd szaggassunk belőle tetszés szerinti formákat. Sütés előtt kenjük meg a tetejét egy kis felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára (ez viszonylag hamar, 6-8 perc alatt bekövetkezik, úgyhogy figyeljük a sütőt!

A díszítést a kihűlt sütikkel folytassuk. Mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját: mi az egyszerűség kedvéért olvasztott csokiba szoktuk mártani, mert mindenféle díszítés (dekorcukor, kókuszreszelék, magvak) rajta marad, mire a csoki megdermed. Abszolút gyerekkompatibilis megoldás.

Aki a hagyományosabb díszítést kedveli, keverjen össze egy tojás felvert fehérjét 15-20 dkg átszitált porcukorral, amibe 1-2 csepp citromlevet is csepegtetett. Az így készült írókát aztán kivágott szélű zacskóval vagy habnyomóval tudjuk díszítésre használni!

Jó étvágyat hozzá!

Raj-Czefernek Léna

Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna