Húsvéti cukorsokk gyerekeknél – így előzhetjük meg!

Az ünnepek alatt a gyerekek sokkal több cukrot fogyaszthatnak, mint az év egyéb napjain.

iskola
2023. április 05. Családháló

Csokitojás, csokinyuszi, gumicukor, húsvéti sütemények és egyéb nyalánkságok – az ünnep alatt a gyerekek sokkal több cukrot fogyaszthatnak, mint az év egyéb napjain. Dr. Lakos Gábor gyermekgyógyásztól, a Gyermekgyógyászati Központ orvosától fontos információkat tudhatunk meg a cukorsokk megelőzésével kapcsolatban.

Mi is pontosan a cukorsokk?

Ha a szülők cukorsokkról beszélnek, akkor arra az állapotra gondolnak, amit nagyobb mennyiségű édesség elfogyasztása után tapasztalnak a gyerekeknél. Ez rendszerint akkor történik meg, ha a különböző ünnepek alkalmával ajándékba kapott édességekből a gyerekek egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztanak. Rövid idő elteltével ezt követően látványosan felélénkülnek, izgatottá, hiperaktívvá válnak – általában így írják le a szülők a viselkedésbeli változást. Ez az állapot azonban nem tart sokáig, az előző pillanatban még feldobódott gyerekek hirtelen letargikussá, enerválttá válnak, kimerülnek.

Ez zajlik a szervezetben a sok cukortól

Szakértők szerint a cukorsokk során valójában nem történik más, mint az ünnep miatt feldobódott, izgatott gyerekek szervezetébe hirtelen nagy mennyiségű cukor kerül. Ez egy egyszerű szénhidrát, amely gyorsan lebomlik az emésztőrendszerben és gyorsan eljut a véráramba. Így, ha éhesek vagyunk és emiatt csökken az energiánk, agyunk és testünk hirtelen energiatöbbletet fog érezni a cukor elfogyasztása után. A cukor röviddel ezután bekövetkező lebomlása miatt azonban a gyerekek hamar éhesek, fáradtak vagy rosszkedvűek lehetnek, de valójában ez azt jelzi, hogy a szervezetüknek több táplálékra van szüksége, amit fehérjéből, lassan felszívódó szénhidrátból javasolt fedezni – magyarázza dr. Lakos Gábor.

Így kerülhetjük el

A cukorsokk oka tehát részben az ünnep okozta izgalom, várakozás. Emiatt a gyerekek gyakran nem is reggeliznek, nem éhesek, vagy ha az ajándékozás az ebéd utáni időszakra esik, akkor alig falatoznak, hiszen már nagyon várják a meglepetést. Ezt fontos lenne elkerülni és valamilyen tartalmas, teljes kiőrlésű pékárut, zöldséget, sonkát, vagy egy könnyű, teljes értékű ebédet magában foglaló étkezés után időzíteni az édességeket. Ha a gyermek jóllakott, eleve kevesebbet tud ezekből fogyasztani, illetve, ha nem az üres gyomorba érkezik a sok cukor, akkor a felszívódása is lassabban megy végbe, ezáltal csökken a cukorsokk esélye.

Nem csak a csokiban van cukor

Már gyermekkortól kezdve fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása. Így lehet hosszú távon megelőzni a gyermekkori, kamaszkori elhízást és az ezzel járó betegségek, problémák – például inzulinrezisztencia, magas vérnyomás betegség, diabétesz, mozgásszervi és önértékelési problémák – megjelenését.

Fontos a szülők edukációja, annak ismerete, hogy a cukros ételek negatívan befolyásolhatják a gyermekek egészségi állapotát, ez ugyanis motiválhatja őket arra, hogy néhány egyszerű változtatást hajtsanak végre a gyermek étrendjében.

Nem kell tehát száműzni az édességeket az ünnepi asztalról, érdemes a mértékkel történő fogyasztásukat inkább épp az ilyen különleges alkalmakra korlátozni. Az ünnepekkel járó néhány napos megnövekedett cukorfogyasztásnál komolyabb veszélyt jelent, ha a mindennapi étrend is sok cukrot tartalmaz – hangsúlyozza dr. Lakos Gábor. Ez az úgynevezett láthatatlan cukor, amit nem azonosítunk egyértelműen csoki, gumicukor, nyalóka formájában. A gyerekek étrendjében található hozzáadott cukrok általában cukros italokból (szénsavas üdítők, gyümölcslé) és édesített pékárukból származnak. Ha ezek a legfontosabb alapelemek a gyermek étrendjében, fontos akár szakember útmutatásával, segítségével fokozatosan új ízekre, egészséges ételekre cserélni.

Forrás: Gyermekgyógyászati Központ

A címlapkép forrása: Pixabay