Hűvösvölgyi Ildikó: A Csendes csodák ünnep és vezeklés is egyben

Reményik Sándor gondolatai akár korunk emberének vívódásai is lehetnének.

iskola
2021. december 29. Családháló
Hűvösvölgyi Ildikó
Különleges ünnepi ajándék

A Csendes csodák pár napja debütált a Versünnep YouTube-csatornáján, de máris több százan látták a művésznő által összeállított és tolmácsolt kisfilmet, amelyet Kolti Helga rendezett. A filmes versválogatás az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült, azzal a céllal, hogy az olyan hiánypótló pódiumesteket, mint amilyen Hűvösvölgyi Ildikó Reményik összeállítása, megörökítsék és elérhetővé tegyék az utókor számára. Az ötlet megálmodója, a Pódium Alapítvány ezen felül bízik abban is, hogy a film nemcsak különleges ünnepi ajándék, hanem hasznos kiegészítője lehet majd az iskolai irodalomóráknak is.

Meghatározó első találkozás

Hűvösvölgyi Ildikó a Vasárnap.hu megkeresésére elmesélte, hogy amikor 1997 és 2007 között a Bartók Rádió, Muzsikáló délután című műsorait vezette, akkor az egyik adás alkalmával találkozott először az erdélyi költő lírájával, amely nagyon megérintette. Egy Bach zenemű felkonferálásához választotta Remény Sándor, Csendes csodák című versét, amely azonnal kíváncsivá tette a művésznőt, hogy átfogóan megismerje a költő további munkáit.

Hűvösvölgyi Ildikó
A Kegyelem megpecsételte a sorsom

Elárulta azt is, hogy édesanyja egyik kedvenc költője volt Reményik Sándor, akinek a verseit kívülről tudta, köztük az egyik legcsodásabbat: a Kegyelmet is. „Azt hiszem, amikor édesanyám elszavalta nekem a Kegyelem című verset, akkor megpecsételődött a sorsom. Éreztem, hogy közöm van ehhez a költőhöz és tudtam, hogy foglalkoznom kell a verseivel, hogy el kell vinnem az ország minden szegletébe, hogy megismerjék az emberek. Egy évvel később, gondos válogatás eredményeképp, elkészült az erdélyi költőfejedelem lírájából készített önálló estem, amellyel lassan 20 éve járom az ország templomait, iskoláit és művelődési házait. Ebben a rendkívül tanulságos önismereti utazásban Csáki András gitárművész kísér engem” – tudtuk meg a színművésztől.

A mindennapok csodáin át Istenhez

Hűvösvölgyi Ildikó mesélt arról is, hogy a versfüzér címadó alkotása, miért éppen a Csendes csodák lett. „Ez a vers tökéletesen kifejezi Reményik esszenciáját. Aki arra tanít bennünket, hogy éljünk figyelmesen, próbáljuk megtalálni az élet apró dolgaiban az örömöt, a szépséget, mert a mindennapok csodáin át eljuthatunk Istenhez” – összegezte a művésznő.

Hűvösvölgyi Ildikó
Egy keresztény ember vívódásai

Hűvösvölgyi Ildikó szerint dacára a nehéz, sokszor szinte archaikus nyelvezetnek, Reményik Sándor gondolatai, akár a mai kor emberének a vívódásai is lehetnének. Egy magányos, tűnődő, szüntelen önmagát elemző és gyötrő, keresztény ember vívódásai. Csodaszép versek ezek hazaszeretetről, vagy éppen az Isten utáni szüntelen vágyódásról. Arról, hogy mit is jelent „Mindhalálig” hűnek és igaznak lenni önmagunkhoz és a hazánkhoz. Arról, hogy micsoda érzés feljutni a „Tündérfok”-ra és meglátni az Istent, ha csak egyszer is az életben – jegyezte meg a művésznő. Majd hozzátette, hogy ezek a versek segítenek legyőzni önmagunkban a rosszat és jónak lenni, majd megbékélni. „Úgy gondolom, hogy akik végig hallgatják Reményik ma is nagyon érvényes sorait, jobbak és többek lesznek a művei által” – jelentette ki a művésznő.

Kegyelem koronavírus idején

A színművész azt is elárulta, hogy talán még sosem mondta el kétszer ugyanúgy ezeket a verseket, az elmúlt 20 év alatt. Hiszen a hangsúlyok mindig máshova tevődnek. Mindegyik vers más és más értelmet nyer aszerint, hogy éppen mi történik bennünk, vagy körülöttünk a világban. „Egészen fájón képes hatni egy Kegyelem című vers a koronavírus idején, amikor naponta emberek százai halnak meg” – hangsúlyozta a művésznő. Hűvösvölgyi Ildikó egy személyes történetet is megosztott velünk, ugyanis a műsornak szomorú apropója is van. A videón egy erdélyi terítős asztalon, egy virágcsokor látható, amit egy kedves, Kati nevű virágos készített, a saját kertjéből. Akkor még senki sem tudhatta, hogy ez lesz az utolsó csokor, amit életében megköt, ugyanis a koronavírus elvitte őt.

A mindennapokban is Reményik

„A költő egyik legszebb verse a Ne ítélj című ima. Sokszor azon kapom magam, hogy az életem különböző pillanataiban ebből a versből idézek, Reményik soraihoz fordulok segítségül” – mesélte el Hűvösvölgyi Ildikó. S azonnal idézni is kezdte a sorokat:

„A dolgok olyan bonyolultak
És végül mégis mindenek
Elhalkulnak és kisimulnak
És lábaidhoz együtt hullnak.”
/Reményik Sándor: Ne ítélj/

Minden alkalom ünnep, s vezeklés is egyben 

Végül azt is elárulta a művésznő, hogy az elmúlt két évtizedben, már 150 előadáson át tolmácsolta Reményik Sándor gondolatait, mégis minden egyes alkalom ünnep és vezeklés is egyben a számára. „Mintha református létemre, ekkor gyónnám meg a Mindenhatónak a bűneimet…Reményik Sándor versei által” – vallotta be a művésznő.

Hűvösvölgyi Ildikó Reményik Sándor estje itt nézhető meg. Tartalmas töltődést kívánunk!

Teremts bennünk csendet – csodálatos válogatás született a 76 legszebb imából

„Szerepeket küldött az Úr, melyek által visszatérhettem a nekem rendelt útra”