Itt a kiemelkedően eredményes házasságok 7 szokása

Az egyik legfontosabb pillér a bensőséges kommunikáció.

iskola
2023. május 04. Családháló

Talán nem is létezik ember, aki ne szeretné megismerni a hosszú és boldog párkapcsolat titkát. No de mi van akkor, ha kiderül: mindez nem mítosz, nem is titok és nem is valami romantikus képződmény? Ha csupán arról van szó, hogy amennyiben eredményesek szeretnénk lenni az élet eme területén, akkor legalább annyi energiát kell befektetnünk a házasságunkba, mint egy jól menő vállalkozásba? A hasonlat talán merészen hangzik, ám minden sokkal érthetőbb, ha megtudjuk, hogy A kiemelkedően eredményes házasságok 7 szokása című könyv szerzője egykor a kiemelkedően eredményes emberek 7 szokásáról írt bestsellert. Időtálló és sokszorosan bevált alapelveit tökéletesen lehet alkalmazni az élet eme intim, mégis sérülékeny területén, hiszen a hosszú és boldog párkapcsolat nem a véletlen terméke.

Néha egyedül is nehéz megbirkóznunk az élet kihívásaival, de ha ketten állunk neki a feladatnak, akkor közösen kell járnunk a jónak vélt úton, s a célunkhoz vezető megoldások sokszor keskeny ösvényein. Ennek pedig nem lehet véletlenszerűen nekilátni, hiszen azt már általános iskolában a vicces sorversenyek során megtanultuk, hogy ketten – összekötözött lábakkal – bizony nehezebb célba érni. Ezért van szükség konkrétan megfogalmazott célokra és tervekre – akármilyen furcsán hangzik ez, ha a szerelmünkkel közösen töltött időről beszélünk. Ha azonban megfelelően kialakítjuk azokat a közös szokásokat, amelyekkel eredményesen tudunk együttműködni, akkor bizony közös céljainkat is könnyebben elérhetjük. Akár egy jól menő vállalkozás esetében.

Éppen ezért nagyon fontos és hiánypótló írás jelent meg most magyarul is – Stephen R. Covey tollából, aki korábban már megmutatta, „egyéniben”, hogyan lehetünk sikeresek A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című könyvében.

Az általa kialakított és bemutatott 7 szokás semmi olyan dolgot nem tartalmaz, amelyet nehéz lenne kettesben kivitelezni.

Akinek nem annyira fekszik az elméleti párkapcsolati pszichológia, és az azt bemutató könyvekkel sem tud mihez kezdeni, annak bátran ajánljuk a Harmat Kiadó legújabb kiadványát, amely számos példával és közös feladattal gondoskodik arról, hogy a benne felvázolt elmélet rögtön gyakorlati tudássá váljon. 

De miről is szól mindez? Valóban elég 7 szokás ahhoz, hogy két ember kapcsolata sikeresen működjön? 

A válasz: igen is, meg nem is. A könyvben valóban 7 szokás van bemutatva, de ha jobban megnézzük a szerző tanácsait, akkor láthatjuk hogy az általa felsorolt elemek bizony az életünk több területét is átfogóan érintik. A teljesség igénye nélkül most felidézünk ezekből párat kedvcsinálónak.

Azt mindenki tudja, hogy ha utazni készülünk, az elsődleges feladat az úti cél kiválasztása. Meglepő módon sokan elfelejtik mindezt, amikor házasságuk szekerét kormányozzák. Covey azonban rámutat: ha sikeresen szeretnénk működtetni kapcsolatunkat, világos célokra, konkrét tervre és használható felszerelésre van szükségünk az utazás sikeréhez.

Ha szeretnénk elégedettek lenni a közös életünkkel, érdemes együtt tisztáznunk, merre tartunk és mire is van szükségünk az úton. Fontos, hogy mindkettőnk számára vonzó közös jövőképet hozzunk létre.

Arra is rámutat a szerző, hogy sokan elfelejtik, hogy ők maguk állnak életük kormányrúdjánál, vagyis saját maguk irányítják azt, hogy mit gondolnak, mondanak és tesznek. Vagyis szabad akaratunk van megváltoztatni a zsigeri reakciónkat, megtörhetjük mi is például a veszekedés és neheztelés ördögi körforgását. Ezt nem csupán a házastársunkkal szemben érdemes alkalmazni. Érdemes egy konfliktus során a saját igazunk helyett a harmadik, közös utat keresni, amely mindkettőnk megelégedésére szolgál – ez a hozzáállás a szerző vélekedése szerint képes lenne számos zátonyra futott kapcsolatot megmenteni.

Szintén nagyon lényeges szokás és sokan nem merik alkalmazni, hogy

mindig a számunkra elsődlegesen fontos dolognak biztosítsunk helyet az életben. Például a házastársunknak!

A rossz hír az, hogy ha szeretnénk követni a céljainkat és az általunk felállított értékrendet, akkor nagyon sok önfegyelemre és akaraterőre lesz szükségünk, de a szabad döntés lehetőségéért mindenképpen megéri. Meg kell tanulnunk önmagunkat is őszintén vizsgálni, megtalálni a kulcsot a saját szerepünkhöz és felelősségünkhöz, hiszen ha belátjuk a kudarcainkat és elismerjük a felelősségünket egy konfliktusban, sokkal könnyebb mindent helyrehozni.

Sok más párterápiás tanácshoz hasonlóan itt is előkerül a kommunikáció jelentősége:

hallgassuk mindig figyelmesen a társunkat és törekedjünk az ő megértésére, ahelyett, hogy mindig a saját igazunkat hajszolnánk.

Ha pedig nem csupán a szavakra, de az érzésekre is nagy figyelmet fordítunk, biztosak lehetünk abban, hogy jobban megértjük párunk motivációit. Végül, de nem utolsósorban: ha azt szeretnénk, hogy a fűrész mindig szépen működjön, időnként élezzük meg! Azaz szánjunk időt magunkra és családunkra, hiszen feltöltődés nélkül nem tudunk adni önmagunkból sem! 

Csatoljuk be a biztonsági öveket és készüljünk fel a közös utazásra!

Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes házasságok 7 szokása

(Harmat Kiadó, 2022.)

A címlapkép forrása: Pixabay