Kalács, medvehagymás pogácsa, sajtos rúd – bevált tavaszi receptek Húsvétra
Mindenkinek megvannak a jól bevált receptjei, amelyek nélkül nem múlik el családi ünnep. Nálunk sincs ez másként, de a pofonegyszerűen elkészíthető medvehagymás pogácsa szezonális, így jellemzően Húsvétkor kerül az asztalra. Csakúgy, mint a dédimama fonott kalácsa, amely kicsit bonyolultabb, ám annál fontosabb összetevője az ünnepnek. És itt a jolly-joker: a nagyi sajtos rúdja, amely két perc alatt összedobható és akár három hozzávalóból is elkészíthető. Vendégváró tippek Húsvétra.
Három hozzávalóból készül ez az ellenállhatatlan sós sütemény
Van egy sütemény, amely nálunk tényleg szinte minden ünnep során ott van a családi asztalon: a nagyi sajtos rúdja. Ez a könnyen variálható tészta túróból készül, és több hozzávalóval is megbolondítható. Külön kedvence a gyerekeknek, hiszen jól formázható, és nagyon könnyű vele dolgozni, így nálunk szinte mindig családi sütögetés kerekedik a sajtos rúd elkészítéséből.
Az eredeti receptet a nagyi bryndzával – juhtúróval készítette, és tényleg nem kellett hozzá más, csak liszt és margarin. Mi most kicsit megbolondítjuk, hogy finom, lágy, sajtos vendégvárót kapjunk belőle.
Hozzávalók:
1 rész túró (Nálunk ez 250 g, de ha beválik, érdemes duplázni. A bátrak próbálják ki bryndzával – és kevesebb sóval!)
1 rész liszt
1 rész margarin
1 tk só
1 tojás
kb. 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A túrót, a lisztet, sót és a margarint jól dolgozzuk össze. Ha van időnk, akkor tegyük egy fél órára-órára a hűtőbe, hogy ne ragadjon, de ezt a lépést ha sietünk, elhagyhatjuk. Előre is dolgozhatunk: napokig eláll a bekevert tészta a hűtőben, így mindig tudjuk frissen sütve kínálni.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát fél centi vastagságúra, majd késsel vágjunk vékony csíkokat belőle. (Nálunk sokszor lesz belőle valamilyen forma szívecske vagy éppen nyuszi formájú kiszúró segítségével, attól függően, milyen ünnepre készülünk.) Ezt követően kenjük meg felvert tojással, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a rudakat. Hagyjunk helyet nekik: kissé meg fog duzzadni és emelkedni a tészta! Végezetül szórjuk meg reszelt sajttal, vagy ízlés szerint díszítsük szezámmaggal esetleg köménymaggal.
200 fokra előmelegített sütőben süssük körülbelül 10 percig. Mivel nagyon gyorsan elkészül és minden sütő eltérő erősségű, figyeljük a tésztát: ha szépen felemelkedett, és a sajt kellemesen pirult, de még nem égett a tetején, ki is vehetjük!

Kép forrása: Raj-Czefernek Léna
Medvehagymás pogácsa gyorsan, egyszerűen
Ezt a szezonális vendégvárót bátran kínálhatjuk azoknak is, akik egyébként nem annyira vannak oda a medvehagymáért. A krumpli ugyanis sokat finomít rajta, viszont lesz egy nagyon izgalmas, egyedi íze a tésztának, amely más sós süteményekkel összehasonlítva különlegessé teszi.
Készíthetjük úgy is, hogy a tejet és a tejfölt vegán, növényi hozzávalókkal pótoljuk, semmit nem von le az értékéből.
Hozzávalók:
0,5 dl tej vagy rizstej
20 g élesztő
1 tk cukor
350 g liszt + a nyújtáshoz
1 tk só
250-300 g főtt krumpli
80 g vaj
1 tojás (+1 a lekenéshez)
50 g (vegán) tejföl
1 csokor medvehagyma aprítva
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a rizstejben egy teáskanál cukorral (kicsit lassabban kel meg mint a tehéntejben, de nem kell megijedni, működni fog). A főtt krumplit lenyomjuk, és összedagasztunk minden hozzávalót. A tésztát jócskán lisztezett felületen nyújtjuk (kicsit ragacsos, nem kell tőle megijedni) – szaggatjuk, majd megkenjük felvert tojással. Sütés előtt 20 percig pihentetjük. 180-200 fokos sütőben körülbelül 18 percig sütjük.

Kép: Raj-Czefernek Léna
Húsvéti kalács a dédi konyhájából
A mi családunkban nem csak én, de az összes testvérem, és az anyukám is a dédi receptjét használja a húsvéti kalács elkészítéséhez. Nem lesz meg olyan gyorsan, mint a hétköznapokra tartogatott kalácsreceptem, viszont sokkal gazdagabb és finomabb a tésztája. Titka a citromhéjban rejlik, amit egyébként egyáltalán nem lehet kiérezni a selymes és tökéletesen harmonikusan édes tésztából.
Ezt a receptet most szándékosan tejjel írom le, mert úgy a legfinomabb, de mi általában rizstejjel készítjük, hogy mindenki megkóstolhassa, és azzal is tökéletesen működik. Egy dolgot sajnos nem szabad kihagyni belőle, és az a cukor, különben lapos marad az egész (bár még úgy is finom, mi egyszer elkészítettük eritrittel is). Fontos a sütési hőmérséklet megválasztása: túl erős fokozaton megég, míg túl alacsony esetén szalonnás maradhat a tésztánk. A fonás szép külsőt kölcsönöz az ünnepi süteménynek, de én már elengedtem a fonat tökéletességét, a mi kalácsunk mindig kicsit rusztikusra sikeredik, úgyis az íz a lényeg.
Hozzávalók:
1 kg liszt
15 dkg porcukor
10 dkg vaj/margarin
3 tojás sárgája
5-6 dl tej/rizstej
3 dkg élesztő
1 csipet só
fél citrom reszelt héja (lehetőleg bio)
(10 dkg mazsola – elhagyható)
Elkészítése:
Kevés cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A tojások sárgáját keverjük ki a porcukorral. Dolgozzunk nagy keverőtállal, és a lisztet morzsoljuk el a margarinnal, majd tegyünk hozzá egy nagyobb csipet sót és a reszelt citromhéjat. Az összes hozzávalót kezdjük el kigyúrni úgy, hogy a tejet óvatosan adagoljuk hozzá, ügyelve arra, mennyit vesz fel, nehogy túl ragacsos legyen a tésztánk. Dolgozzuk ki alaposan a kalácsot (akár dagasztógépet is használhatunk), majd tegyük letakarva meleg helyre és kelesszük addig, amíg duplájára dagad.
Ezt követően borítsuk lisztezett deszkára a tésztát, és osszuk három egyenlő részre. A cipókat sodorjuk hosszúkásra, majd egy nagy, kivajazott tepsibe fektetve fonjuk meg a kalácsot. Ezt követően még egy órát hagyjuk kelni a tésztát. Amikor szépen megkelt, a tetejét kenjük meg tojásfehérjével, és tegyük be az időközben előmelegített sütőnkbe. Először kicsit nagyobb lángon (kb. 180-200 fokon) süssük 35 percig, majd vegyük vissza 150-175 fokra és további 20 percig hagyjuk teljesen átsülni a süteményünket.
Jó étvágyat!
Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna