Káros növényvédőszereket is „nyerhetünk” Ukrajna uniós csatlakozásával
Egyre több helyről hallani, hogy az egészséges étkezés alapja a nagy mennyiségű zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztás. Azt azonban csak sejteni lehet, ezekkel az élelmiszerekkel mennyi vegyi anyagot juttatunk a szervezetünkbe. Egy új, amerikai tanulmány szerint több tucat peszticidet – növényvédőszert – eszünk meg a szennyezett gyümölcsökön és zöldségeken keresztül. Európában az efféle vegyi anyagok használata szigorú szabályozás alá esik – még.
Amerikában létezik egy egészségügyi érdekvédelmi szervezet, amely minden évben közreadja éves vásárlói útmutatóját a termékekben található növényvédőszerekkel kapcsolatban, és kiad egy listát a 15, legkevésbé szennyezett gyümölcsről és zöldségről, valamint a rendkívül szennyezett élelmiszerekről is készít felsorolást „Piszkos Tizenkettő” néven. A Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) legutóbb azt is megvizsgálta, hogy hogyan viszonyul a gyümölcsökön és zöldségeken található növényvédőszerek mennyisége az ember szervezetében ténylegesen mért peszticid szintjéhez.
A tanulmány során az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által a termékekben talált peszticid-szinteket hasonlította össze a NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), azaz az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja által évente elvégzett Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat által gyűjtött vizeletmintákkal.
„Azt tapasztaltuk, hogy a különböző típusú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása megváltoztatja a peszticidszintet: a magasabb vegyszermaradvány-tartalmú élelmiszerek gyakori fogyasztása jobban növeli a vizeletben lévő peszticidszintet, mint azoknak az élelmiszereknek a fogyasztása, amelyek kisebb mennyiségben tartalmaznak rovarirtószer-maradványokat” – fogalmazott Alexis Temkin, a tanulmány vezető szerzője, a Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) tudományos alelnöke.
Linda Birnbaum, a Nemzeti Környezetegészségügyi Tudományos Intézet és a Nemzeti Toxikológiai Program korábbi igazgatója szerint a tanulmány eredményei elképesztően pontos összefüggéseket mutatnak.
A vizsgálat feketén-fehéren kimutatja, hogy ha egy ember sok olyan terméket fogyaszt, amelyben magas a növényvédőszer-maradványok szintje, nagyobb valószínűséggel emelkedik meg a vizeletében a peszticidek mennyisége is.”
A vizsgálat azért is fontos, mert nem csak egy növényvédőszert vizsgál egyszerre, hanem a különböző vegyi anyagok növényvédőszer-toxicitásának integrált mértékét. Ennek azért van jelentősége, mert a növényvédő szereknek különféle káros egészségügyi hatásai vannak.
Az International Journal of Hygiene and Environmental Health című folyóiratban megjelent, lektorált tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy az amerikai gazdasági minisztérium (USDA) által végzett vizsgálatok során kimutatott növényvédőszer-szintek megegyeznek-e azzal, amit a mostani vizsgálat feltárt. A korábbi hivatalos mérések gyakran az egészséges határérték alatti szintet mutattak, de ezek a vizsgálatok egyszerre csak egy vegyi anyag hatását nézik, ami félrevezető lehet.
A valóságban ugyanis közel 200, különböző növényvédőszernek lehetünk kitéve, és lehetetlen mindegyiket nyomon követni az emberi szervezetben – hívja fel rá a figyelmet Temkin, hozzátéve, hogy most már van egy módszer, amellyel megbecsülhetik ezeknek a vegyszereknek a szintjét valaki étrendjében, és így elkezdhetik tanulmányozni a kapcsolódó egészségügyi hatásokat.
A növényvédőszereknek tulajdonított káros egészségügyi hatások pedig elég sokfélék lehetnek. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy
a peszticidek potenciálisan összefüggésbe hozhatók a koraszüléssel, veleszületett fejlődési rendellenességekkel (például velőcső-záródási rendellenességekkel), de akár a spontán vetéléssel és a növekvő számú genetikai rendellenességekkel is.
Ezek a vegyszerek felelősek lehetnek az alacsonyabb spermiumszámért, de szívbetegséggel, rákkal és más rendellenességekkel is összefüggésbe hozható a túlzott jelenlétük.
Amerikai gyermekgyógyászok (AAP) szerint a gyermekek különösen érzékenyek a szennyező anyagokra, így a növényvédő szerekre, még az anyaméhben is.
„A terhesség alatti peszticid-expozíció növelheti a születési rendellenességek, az alacsony születési súly és a magzati halálozás kockázatát” – állítja az AAP. „Gyermekkorban pedig mindez összefüggésbe hozható a figyelemzavarral, a tanulási problémákkal, valamint a rákos megbetegedésekkel.”
A júniusban kiadott idei útmutató szerint a kutatók összesen 203 féle növényvédőszert találtak a Dirty Dozen termékekben Amerikában. A tesztek a spenótban mutatták ki a legmagasabb növényvédőszer-szintet – jelentősen több vegyszer-maradványt tartalmazott, mint bármely más tesztelt termék –, ezt követte az eper, a kelkáposzta (a mustárlevéllel és a fodros kelkáposztával együtt), a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a nektarin, a körte, az alma, a szeder, az áfonya és a burgonya.
A jelentés szerint a tudósok a legmérgezőbb növényvédőszer-keveréket a zöldbabban, a spenótban, a kaliforniai és csípős paprikában, a kelkáposztában, a fodros kelben és a mustárlevélben azonosították, míg a legkevesebb vegyszert az ananász tartalmazta, ezt követte a csemegekukorica (friss és fagyasztott), az avokádó, a papaya, a hagyma, a fagyasztott borsó, a spárga, a káposzta, a görögdinnye, a karfiol, a banán, a mangó, a sárgarépa, a gomba és a kivi.
A vegyszerek nagy része nem lemosható, csupán akkor távolítható el maradéktalanul, ha meghámozzuk a gyümölcsöt. Ennek ellenére minden esetben érdemes megmosni a zöldséget, gyümölcsöt, mert azzal is csökkenthetjük a vegyszernek való kitettség mértékét.
Miért lehet számunkra érdekes mindez, hiszen Európában jóval szigorúbbak a szabályozások ezekre a vegyszerekre vonatkozóan, mint a tengerentúlon? Például azért, mert Ukrajnában számos olyan növényvédőszer van forgalomban, amelyet az Unióban már régóta betiltottak. Ezeknek a növényvédőszer-maradványoknak a jelenlétét számos esetben kimutatták különböző export termékekben, például gabonában, amelynek behozatalát ezután leállították. Ám Ukrajna gyorsított uniós csatlakozásával ezek az élelmiszerek is gond nélkül áramolhatnának Magyarországra.
Vezetőkép: Freepik.com