Lyukas fogak, fogkő, rossz gyerekkori étkezés

A mértéktelen cukor,- chips-, és szénsavas üdítőital fogyasztás nagyban hozzájárul a gyerekek fogainak rossz állapotához.

iskola
2022. november 10. Családháló

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szűrőbuszában idén 10 vidéki városban és a fővárosban, összesen 3300 gyereknek nézték át a fogait ingyenesen, az OTP Bank Fogászati Roadshow keretén belül. A fogorvosok az idei tapasztalatok alapján is a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák.

27 éve vizsgálja a gyermekek fogait az NGYSZ

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak még 1995-ben. A buszban önkéntes fogorvosok ingyenes fogászati szűrést végeznek Magyarországon és határon túli területeken. Mindezt játékos formában, hogy a kicsik megtapasztalhassák, nem kell félniük a vizsgálattól. A gyerekek minden helyszínen nagy örömmel fogadják a guruló rendelőt, mindig nagy sikert arat, amikor begördül egy-egy intézmény udvarára. A vizsgálat után ajándékot is kapnak a résztvevők: fogkefe, fogkrém, szájvíz és fogmosó pohár került idén a csomagokba.

Lyukas fogak, fogkő, rossz táplálkozási szokások – íme, az idei tapasztalatok

2022-ben 11 állomása volt a roadshow-nak: Budapesten a Városligeti Gyereknap, továbbá Jászberény, Gyula, Balatonfenyves, Biharnagybajom, Bábolna, Telki, Hencida, Fót (Díjlovas és Lovasterápiás Verseny), Szentpéterszeg és Makó. Az önkéntes fogorvosok elmondása alapján lyukas tej- és maradó fogak, fogkövek és foghiányok nagy számban fordultak elő már az elsős korosztálytól kezdve nyolcadik osztályig. Teljesen ép fogazatot nagyon kevés gyereknél találtak.

A mértéktelen cukor,- chips-, és szénsavas üdítőital fogyasztás nagyban hozzájárul a gyerekek rossz fogaihoz. Nem esznek elég gyümölcsöt, zöldséget, kevés vizet isznak, és sajnos a fogápolási szokásaik is helytelenek. Azt is sok helyen tapasztalták, hogy a gyermekek fogmosás helyett csak szájvizet használnak, ez azonban nem válthatja ki a mechanikai fogtisztítást

– hangsúlyozzák a szakemberek.

A megelőzés kulcsfontosságú

Az országot járó önkéntes fogorvosoknak évek óta rossz tapasztalataik vannak a gyermekek fogainak állapotáról. Az idei szűréseken megjelentek több mint a felének volt szuvas foga. A fogorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy ha már a tejfogak nagyon rosszak, akkor a maradandó fog is károsodhat. Azt tanácsolják, hogy a kötelező iskolafogászati szűrés után érdemes fogorvoshoz is elvinni a kicsiket. 

Edukáció a szájhigiéniáról és az internetbiztonságról

A Fogászati Roadshow-val párhuzamosan elindult az NGYSZ szájhigiéniáról és biztonságos netezésről szóló oktatása a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságának támogatásával. Ennek keretében a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekek, fiatalok száj- és mentálhigiénés oktatást, illetve táplálkozási tanácsokat kapnak 45 percben. A dentálhigiénés szakember megmutatja, hogyan néz ki az alapos fogtisztítás, milyen technikával, hány percig tartson a művelet. Sok gyerek számára mindez újdonságként hat, mert eddig senki nem mutatta meg nekik a helyes módszert.

Ezen kívül táplálkozási tanácsot is kapnak: megtanulják, mit érdemes enni a fogak védelme érdekében, és mi az az étel, amit feltétlenül kerülni kell. A program másik eleme során az oktatók a mentális egészség megőrzése érdekében megtanítják a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak a digitális tér biztonságos használatát; felhívják a figyelmüket a helyes online magatartásra, valamint a világháló veszélyeire (adathalászat-adatbiztonság, digitális lábnyom, személyes adatok védelme, jelszavak fontossága és védelme, netikett és médiaműveltség, online bántalmazás.)

A szakemberek folyamatosan járják az országot. Az előadások ingyenesen megrendelhetők ITT.

A címlapkép forrása: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat