Máglyarakás – a tökéletes maradékmentő

Azt hiszem, nem vagyok egyedül a máglyarakás iránti rajongásommal. Ám eddig sosem mertem nekiállni, mert a sok réteg azt sugallta számomra, hogy egy nehezen elkészíthető édességről van szó. Nagyobbat nem is tévedhettem volna, ráadásul ez a sütemény tökéletes maradékmentő húsvét után.
A máglyarakásban az a könnyítés, ami a nehézség is: kell hozzá egy előre elkészített alap. Ez lehet maradék kalács, vagy valamilyen más édes tészta, például vajas kifli, de esetünkben a kalács volt a befutó. Húsvét után biztosan akad nálunk is a kamrában, ezt tehát már nem kell elkészíteni, csupán a többi hozzávalót kell készre dolgozni az egyik legfinomabb édesség elkészítéséhez.
Nálunk második fogásként funkcionált, ráadásul pár maradék tojásfehérjét is beledolgoztunk a süteménybe, de desszertként is kínálhatjuk ezt a mennyei fogást. A recept tejérzékenyeknek rizstejjel is működik.
Hozzávalók:
35-40 dkg kalácstészta
3 tojás sárgája
5 fehérje
fél liter tej vagy rizstej
10 dkg cukor
3 dkg vaj, plusz a tepsi kikenéséhez
8-10 dkg durvára vágott dió
egy marék mazsola kevés rumba áztatva
3-4 közepes alma, hámozva, laskára vágva
pár kanál sárgabarack lekvár
Elkészítése:
Keverjük ki a tojássárgákat a cukorral és az olvasztott vajjal, majd óvatosan adjuk hozzá az előzőleg felforralt tejet és jól keverjük ki. Áztassuk ebbe a krémbe a kisebb szeletekre vágott kalácstésztát. Ha a sütemény alapunk kissé megszívta magát, rakosgassuk egy kivajazott tepsibe a kalácsot, majd hintsük meg a tetejét a rumba áztatott mazsolával és a durvára vágott dióval. Szépen rétegezzük a tetejére az almát, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig a süteményünket.
Eközben előkészíthetjük a tojásfehérjéket: verjük fel habbá, miközben óvatosan hozzáadunk 2-3 kanál baracklekvárt is (nem kell félni, nem fog összetörni tőle a hab). Ha kivettük az átsült alapot, kenjük meg a tetejét még egy kis baracklekvárral. Simítsuk a tetejére a felvert fehérjét, és toljuk vissza a sütőbe a süteményt, miközben a hőfokot kissé visszavesszük (körülbelül 175 fokra). Süssük 15 percig a habbal együtt, vagy ameddig szépen felemelkedik és megpirul a teteje.
Szeletelni és tálalni nem könnyű, de kockára vágva kínáljuk. Percek alatt el fog fogyni!
Jó étvágyat hozzá!
Vezetőkép: Raj-Czefernek Léna