Magyar találmány segíti a koraszülöttek fejlődését

Hiánypótló a koraszülöttek fejlődését segítő eszköz.

iskola
2021. január 15. Családháló

Egy korababa az első néhány hetét – vagy akár hónapját – inkubátorban, gépekkel körülvéve, a szülőktől távol, rideg körülmények között tölti. Ez fokozattan igaz most, a koronavírus-járvány idején, mikor a látogatás korlátozva van a kórházakban. Magyarországon átlagosan minden tizedik gyermek koraszülött – ezeket a csöppségeket segíti a magyar innováció.

Nyilka Ildikó, a babafészek tervezője elmesélte: 26 évvel ezelőtt,  ikerterhessége 26. hetében, a vártnál jóval korábban született meg a lánya, aki azután két és fél hónapot töltött inkubátorban. Ennek az időszaknak a szörnyű tapasztalatai motiválták őt, hogy az immár felnőtt gyermekével közösen megálmodja a találmányt.

A babafészek csomag inkubátorba helyezhető különféle orvosi textileszközből, ultrahangozáshoz szükséges sapkából, plüss „ölelő kezekből”, valamint speciális babatámasztókból, illetve koraszülötteknek készült babaszemüvegekből áll, melyek megpróbálják imitálni az édesanyával történő érintkezés érzését a pici babák számára. A találmány mindezen felül kiválóan hozzájárul a kicsik megfelelő fektetéséhez, pozicionáláshoz, amely azért kiemelten fontos, hogy később ne alakuljanak ki ízületi és mozgásfejlődési problémák a gyermekeknél.

Kicsi vagyok én, majd megnövök én…

 

Forrás: M1 – Híradó

Kiemelt képünk forrása: Alapítvány az Alapítványokért Facebook-oldala