Már 33 ezren igényelték az otthonfelújítási támogatást

Sikeres a program a családosok körében.

iskola
2021. szeptember 06. Családháló

Az otthonfelújítási támogatást eddig közel 33 ezren igényelték, és több, mint 7500 család kérte az otthonfelújítási kölcsönt is. Az otthonfelújítási támogatással és kölcsönnel a magyar kormány otthonteremtési programja idén tovább bővült, az intézkedések nagy mértékben segítik a gyermekes családokat, emellett pedig a gazdaság újraindítására is kedvező hatást gyakorolnak.

Az otthonfelújítási támogatás olyan segítség, amellyel a már meglévő otthonukat tudják szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek.

A KINCS megkérdezte az embereket arról, hogy hallottak-e az egyes otthonteremtési intézkedésekről, milyen otthonfelújítási terveik vannak, illetve ezekhez milyen segítséget kívánnak igénybe venni. A felmérésből kiderült, hogy az otthonfelújítási támogatásról 10-ből 9 ember, az otthonfelújítási kölcsönről pedig 86 százalékuk hallott már.

A válaszadók egyötöde (21%) nyilatkozott úgy, hogy a barátai vagy ismerősei körében idén történt lakásfelújítás, vagy a közeljövőben tervezik felújítani az otthonukat.

Közülük 14 százalék esetében már folyamatban vannak a munkálatok, 4 százalékuk pedig már be is fejezte. Az eredményekből az látszik, hogy legnagyobb arányban a 18-49 évesek és a kiskorú gyermeket nevelők újították fel az otthonukat ebben az évben, vagy terveznek munkálatokat egy éven belül.Tízből három válaszadó (31%) 1-3 millió forintot, tízből kettő pedig 3 és 6 millió forint közötti összeget költött felújításra. A gyermekes válaszadók kétszer akkora arányban (19%) költöttek 6 millió forint fölötti összeget a munkálatokra, mint a gyermektelenek (8,4%).

Akik úgy nyilatkoztak, hogy idén felújították a lakásukat, vagy ezt a közeljövőben tervezik, azok 31 százaléka vette vagy veszi majd igénybe az otthonfelújítási támogatást (maximum 3 millió forintig). További 15 százalékuk az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönt (maximum 6 millió forintig) választotta, 16 százalékuk pedig a banki hitel mellett döntött.

A válaszadók harmada valamilyen családi, rokoni vagy baráti segítséget vesz vagy vett igénybe a felújításhoz.
Elsősorban a belső teret (65%) érintik a felújítási munkák, leginkább jellemző a festés, a szigetelés (64%), valamint a fürdőszoba felújítása (51%) . A megkérdezettek csaknem ötöde klímát szereltetett be, vagy tervez beszereltetni.

Minden tizedik válaszadó pedig napelemes rendszert építettet ki, vagy tervez kiépíttetni.

Összességében azt látjuk, hogy a kormány által bevezetett otthonfelújításhoz kapcsolódó intézkedések – az otthonfelújítási támogatás és az otthonfelújítási kölcsön – hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermeket nevelő magyar családok bátran belevágjanak egy felújításba. Sokan hallottak már ezekről a lehetőségekről, ismerik és igénybe is veszik őket, ami a családalapításra, vagy a további gyermekvállalási kedvre is pozitív hatással lehet.

Módszertan: A KINCS országos reprezentatív kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében, 2021. augusztus 4-6. között.

 

Forrás: Kopp Mária Intézet

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com