Mára több túlsúlyos, mint kórosan sovány gyermek él a világon

Már több iskoláskorú gyermek és serdülő küzd elhízással, mint kóros soványsággal az UNICEF legfrissebb jelentése szerint. A kutatók több mint 190 ország adatait elemezve állapították meg, hogy az elhízás ma már a világ minden régiójában meghaladja a kórosan alacsony testsúlyt, kivéve Afrika szubszaharai térségét és Dél-Ázsiát. A probléma mintegy 188 millió fiatalt érint.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elhízás akkor következik be, amikor egy személynél túlzott zsírlerakódás történik, ami egészségügyi kockázatot jelent. Az UNICEF azt írja,
egy gyermek akkor tekinthető túlsúlyosnak, ha „jelentősen nehezebb, mint a korához, neméhez és magasságához képest egészséges”.
Az elhízás a túlsúly komolyabb formája, amely magában hordozza az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák fokozott kockázatát.
A kutatók több mint 190 ország adatait vizsgálva megállapították, hogy
az elmúlt 25 évben a túlsúlyos gyermekek száma megduplázódott: 194 millióról 391 millióra nőtt, és nagy arányban vannak közöttük elhízottak is.
A legmagasabb elhízási arány néhány csendes-óceáni szigetországban tapasztalható, beleértve Niue 5-19 éves korosztályának 38 százalékát, a Cook-szigetek 37 százalékát és Nauru 33 százalékát.
A nagy jövedelmű országokban is magas volt az elhízás aránya az 5 és 19 év közöttiek körében: Chilében a fiatalok 27 százaléka, Egyesült Államokban és az Egyesült Arab Emírségekben 21 százalékuk volt érintett.
A kutatók szerint – a szubszaharai Afrika és Dél-Ázsia kivételével – az elhízás ma már minden régióban meghaladja a kórosan sovány gyermekek számát, mindez pedig annak a számlájára írható, hogy a gyerekek nagy arányban fogyasztanak ultra-feldolgozott élelmiszereket és gyorsételeket, amelyek kifejezetten őket célozzák. Ezeknek az élelmiszereknek köztudottan magas a cukor-, finomított keményítő-, és sótartalma, valamint tele vannak egészségtelen zsírokkal és adalékanyagokkal.
Ráadásul az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint ma már “amikor alultápláltságról beszélünk, nem csak az alacsony testsúlyú gyermekek lehetnek érintettek”.
Catherine Russell szerint az elhízás egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hiszen hatással lehet a gyermekek egészségére és fejlődésére.
“Az ultra-feldolgozott élelmiszerek egyre gyakrabban váltják fel a gyümölcsöket, zöldségeket és fehérjéket – éppen egy olyan időszakban, amikor a táplálkozás kritikus szerepet játszik a gyermekek növekedésében, kognitív fejlődésében és mentális egészségében”.
– hívta fel a riasztó jelenségre a figyelmet.
A kutatók szerint a magas jövedelmű országokban gyakoribb a túlsúly a szegényebb háztartásokban élő gyermekek és serdülők körében, akik tápanyagban szegény, egészségtelen étrendet fogyasztanak. Az alacsony jövedelmű országokban azonban a tehetősebb családokból származó gyermekek voltak nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak, akik nagyobb mennyiségű élelmiszert engedhettek meg maguknak, beleértve az energiában gazdag élelmiszereket is. A közepes jövedelmű országokban a túlsúlyos gyermekek jelenléte minden jövedelmi kategóriára kiterjedt, mivel ott az ultra-feldolgozott élelmiszerek és italok szélesebb körben elérhetők.
Összességében elmondható, hogy az 5-19 éves korosztályban 2000 óta csökkent az alultáplált gyermekek aránya: közel 13 százalékról 9,2 százalékra. A kutatók ugyanakkor továbbra is úgy vélik, hogy az alultápláltság „jelentős aggodalomra ad okot” az 5 év alatti gyermekek körében, méghozzá a legtöbb alacsony és közepes jövedelmű országban, ami jelentős fejlődési elmaradásokat eredményezhet.
Vezetőkép: Freepik