Meg kell ismerni a nagycsaládosok szükségleteit

Együttműködési megállapodást kötött a KINCS és a NOE.

iskola
2021. január 07. Családháló

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke az eseményen beszámolt arról, hogy a magyar kormány 2010-ben hirdette meg azt a célkitűzését, hogy a nagycsalád vállalása ne jelentsen szegényedési kockázatot. Elmondta: az évek óta tartó családpolitika sikerességét mutatja, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családok nettó jövedelme a 2010-es összeghez képest 88 százalékkal nőtt. Az egy, illetve két gyermeket nevelők esetében pedig ez a szám megközelíti a 60 százalékot.

Hangsúlyozta: egyre többen szeretnének nagycsaládot vállalni, mivel kutatásaik alapján a magyar fiatalok is három gyermekre vágynak. Felméréseik szerint a megkérdezettek háromnegyede egyetért abban is, hogy a nagycsaládosokat állami támogatásokkal kell segíteni.

Fűrész Tünde beszámolt arról is, hogy évek óta jó szakmai kapcsolatot tartanak fenn a Nagycsaládosok Országos Egyesületével. Javaslatukra került bevezetésre a négygyermekes családanyák szja-mentessége, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, melynek eredményeként már 30 ezer, hétszemélyes autót vásároltak.

Emlékeztetett rá, hogy korábban több egyetemmel és szervezettel kötöttek már együttműködési megállapodást, melyekkel közös kutatásokat is szerveznek, hogy megismerjék az emberek véleményét egy-egy családpolitikai intézkedésről.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke beszédében kiemelte, hogy a két szervezet között az évek során már komoly szakmai kapcsolat alakult ki – a most megkötött együttműködési megállapodás célja, hogy a nagycsaládosokat a lehető legeredményesebben tudják támogatni a gyermekvállalásban.

A mostani együttműködés azért is lehet eredményes, mert a Kopp Mária Intézet (KINCS) a kormányzat családpolitikájának szakmai elemzéseit végzi, míg a NOE az általa kapcsolatban álló 15 ezer magyar család tapasztalatait, javaslatait gyűjti össze.
A szervezetek együttműködése kulcsfontosságú, mert a hatékony kormányzati segítségnyújtáshoz ad támogatást.

 „Tudni kell, mire van szükségük az otthont kereső családoknak” – emelte ki Kardosné Gyurkó Katalin, aki végezetül örömmel számolt be arról, hogy mára a családbarát ország koncepciója széles körben támogatottá vált. A családosok együttműködésével és támogatásával egyúttal azt is hangsúlyozni szeretnék, hogy a nagycsalád nem öncélú, mert annak pozitív gazdasági hatásai vannak az egész országra nézve.

Tóth Gábor

 

Egyre több olyan élethelyzet van, ahol anyagilag is jobban megéri családosnak lenni! – Fűrész Tünde a Vasárnapnak

Európában nálunk nőttek legnagyobbat a gyermekvállalási mutatók